Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva podáva sťažnosť na lekára Liptáka za nepravdivé výroky o covide

Podľa rezortu šíri opakovane dezinformácie aj o očkovaní.

Ministerstvo zdravotníctva podáva sťažnosť na lekára Liptáka za nepravdivé výroky o covide
Lekár Peter Lipták. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva podáva sťažnosť Slovenskej lekárskej komore (SLK) na lekára a jej člena Petra Liptáka za opakované šírenie nepravdivých a zavádzajúcich informácií o ochorení COVID-19.

Rezort to v piatok (27. 8.) oznámil prostredníctvom sociálnej siete a poukázal na Liptákove blogy.

Lekár Lipták podľa rezortu „bagatelizuje závažnosť tohto ochorenia (covidu, pozn. red.), nabáda k nenoseniu rúšok, k nedodržiavaniu platných opatrení a pravidelne šíri dezinformácie o očkovaní proti covidu“.

Ministerstvo podotklo, že od očkovania odrádzal aj seniorov, ktorí sú jednou z najviac ohorených skupín koronavírusom. Okrem toho podľa rezortu vystupoval bez rúška na verejných zhromaždeniach v čase, keď tým porušoval platné nariadenia.

Ako ministerstvo uviedlo, povolanie lekára si zasluhuje spoločenské uznanie a rešpekt, no zároveň so sebou nesie veľkú mieru zodpovednosti.

„Slovo lekára má prirodzene veľký vplyv na verejnosť. Preto je nebezpečné, ak lekár spochybňuje vedecky dokázané fakty, nabáda na porušovanie právnych predpisov a zľahčuje vážnosť a priebeh ochorenia,“ vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva.

Následne skonštatovalo, že SLK môže posúdiť konanie a verejné účinkovanie svojich členov a v prípade porušenia Etického kódexu má právo voči nim vyvodiť zodpovednosť.

Pri disciplinárnom konaní mu hrozí pokuta i vylúčenie

Aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa minulý utorok (17. 8.) vyjadril, že sa dištancuje od vyjadrení Liptáka, ktoré verejne prezentuje v súvislosti s protipandemickými opatreniami.

Lipták v nich podľa zväzu v žiadnom prípade nenachádza podporu vedenia ZAP.

Ako v reakcii uviedla manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská, konkrétnu sťažnosť ministerstva zdravotníctva na Liptáka zatiaľ oficiálne nedostali.

Vysvetlila, že len čo sťažnosť komore doručia, jej kontrolný výbor ho po oboznámení sa s podnetom zašle lekárovi na vyjadrenie. Následne sa komora rozhodne, či podá návrh na začatie disciplinárneho konania disciplinárnej komisii.

Tá môže udeliť lekárovi napomenutie alebo pokutu až do výšky 1 659 eur. Pri opakovanom porušení môže byť lekár z komory vylúčený.

„Vzhľadom na množiace sa podnety plánuje SLK v najbližšom období iniciovať pracovné stretnutie s ministrom zdravotníctva, na ktorom chceme hovoriť o širších kompetenciách a právomociach SLK,“ uzavrela Závodská.

Lipták trvá na svojom

Lipták neskôr zareagoval, že o sťažnosti ministerstva voči jeho osobe nevedel. Zdôraznil, že je za očkovanie, ale aktuálne používané vakcíny proti ochoreniu COVID-19 na území Slovenska s výnimkou očkovacej látky Sputnik V podľa neho bezpečné nie sú.

Tiež poukázal na to, že z ochorenia COVID-19 vyliečil desiatky pacientov. Očkovanie detí proti koronavírusu nepovažuje za správne. Trvá na tom, že nosenie rúšok prináša zdravotné komplikácie.

Dodal, že je ochotný diskutovať o tom, ako pomôcť pri riešení pandémie. Myslí si, že liečba by sa mala posilniť najmä v ambulanciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko