Na hlavný obsah

Monitorovala slobodu prejavu. Bielorusko zakázalo činnosť asociácie novinárov

Bieloruské úrady pokračujú v ťažení proti neziskovkám.

Monitorovala slobodu prejavu. Bielorusko zakázalo činnosť asociácie novinárov
Policajti vynášajú dokumenty a počítače z kancelárie Bieloruskej asociácie novinárov počas policajnej prehliadky v Minsku 16. februára 2021. Foto: TASR/AP

Bieloruský najvyšší súd vyhovel požiadavke ministerstva spravodlivosti a potvrdil zrušenie Bieloruskej asociácie novinárov (BAJ). Asociácia, ktorá sa zaoberá napríklad monitoringom slobody prejavu, o tom informovala na sociálnej sieti Telegram.

Bieloruské úrady vedú ťaženie proti nezávislým médiám a mimovládnym organizáciám už niekoľko mesiacov.

Bieloruské ministerstvo spravodlivosti vo svojej žalobe podľa servera Rádia slobodná Európa/Rádia Sloboda tvrdilo, že BAJ „opakovane porušovala zákony o verejných organizáciách“.

Ministerstvo malo asociácii žurnalistov adresovať upozornenie, organizácia však podľa úradov nepodnikla kroky na nápravu.

Dvere jej kancelárie vyrazili a zapečatili

Zástupca predsedu asociácie Barys Harecki sa ale na facebooku ohradil, že v silách organizácie nebolo žiadne kroky podniknúť, pretože deň pred doručením upozornenia úrady podnikli v jej kancelárii raziu, vyrazili vchodové dvere a vstup potom zapečatili.

„Vedenie krajiny chce brutálne skoncovať s najaktívnejšou novinárskou organizáciou v krajine,“ napísal Harecki. „Môžu nám zobrať registrácie. Ale ľudí a naše hrdé meno sa im zničiť nepodarí. Dúfam, že ani našu prácu,“ uviedol.

BAJ funguje od roku 1995 a má vyše 1 200 členov. Sleduje napríklad porušovanie slobody prejavu a zákonov týkajúcich sa médií, a to aj počas minuloročných prezidentských volieb. V nich podľa bieloruských úradov zvíťazil dlhoročný líder Alexander Lukašenko.

Podľa opozície hlasovanie sprevádzali podvody, oficiálny výsledok neuznala Európska únia ani Spojené štáty. Voľby vyvolali rozsiahlu vlnu protestov, ktoré boli tvrdo potlačené.

Lukašenkove čistky

Predminulý týždeň bieloruský najvyšší súd zakázal činnosť bieloruského PEN klubu, nezávislej organizácie spisovateľov, vedenej nositeľkou Nobelovej ceny za literatúru Svetlanou Alexijevičovou.

Tá sa angažuje vo vedení takzvanej koordinačnej rady bieloruskej opozície, ktorej cieľom je prekonanie politickej krízy po minuloročných prezidentských voľbách.

Koncom júla bieloruské úrady nariadili ukončenie činnosti 15 mimovládnych organizácií vrátane ľudskoprávneho centra Human Constanta, organizácie BelSetka Anti – AIDS alebo združenia, ktoré pomáha ľuďom s postihnutím.

Predtým sa Lukašenko nechal počuť, že bude pokračovať v takzvanej čistke v radoch pracovníkov neziskových organizácií, ktorých označil za banditov a zahraničných agentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet