Na hlavný obsah

Motív muža, ktorý v Pentagóne dobodal člena ochranky, polícia zatiaľ nepozná

Federálni vyšetrovatelia zostavujú útočníkov profil.

Motív muža, ktorý v Pentagóne dobodal člena ochranky, polícia zatiaľ nepozná
Na snímke policajti na mieste činu pred stanicou metra v blízkosti budovy Pentagónu 3. augusta 2021 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Na autobusovej zastávke vo vnútri komplexu amerického ministerstva obrany v utorok (3. 8.) zaútočil muž na člena ochranky Pentagónu a zabil ho. Dvadsaťsedemročný páchateľ potom následne zomrel pri prestrelke.

Podrobnosti incidentu, ktorý viedol k dočasnému uzavretiu celého sídla amerického ministerstva obrany zatiaľ nie sú jasné, federálni vyšetrovatelia však zostavujú profil útočníka a snažia sa prísť na motív jeho činu, napísala agentúra AP.

Viacerí vyšetrovatelia uvádzajú, že páchateľom bol zrejme Austin William Lanz. Podľa nemenovaných zdrojov AP sa rozbehol na člena ochranky Pentagónu Georgea Gonzaleza a pobodal ho do krku. Ďalší policajti následne útočníka na mieste zastrelili.

K útoku došlo na zastávke v bezprostrednej blízkosti budovy Pentagónu, ktorá je prestupnou stanicou medzi metrom a viacerými autobusovými linkami, a ktorou denne prechádzajú tisíce zamestnancov ministerstva.

FBI informácie neposkytol

Hovorca ministerstva obrany na utorkovej tlačovej konferencii nechcel médiám oznámiť ani základné okolnosti útoku, spomenul iba to, že bol napadnutý policajt a že došlo k prestrelke.

Nevylúčil tiež teroristický ani iný motív s tým, že nechce zasahovať do prebiehajúceho vyšetrovania. Bližšie informácie neposkytol ani Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Minister obrany Lloyd Austin v stredu (4. 8.) vyjadril svoju sústrasť a povedal, že vlajky na budove budú viať na pol žrde.

„Tento padlý policajt zomrel v službe, keď chránil desaťtisíce ľudí, ktorí v Pentagóne každodenne pracujú alebo ho navštevujú,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet