Na hlavný obsah

Môžu sa nežiaduce účinky po vakcíne proti covidu prejaviť aj po rokoch? Telo ju rozloží do 7 dní

ŠÚKL vysvetľuje.

Môžu sa nežiaduce účinky po vakcíne proti covidu prejaviť aj po rokoch? Telo ju rozloží do 7 dní
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dlhodobé nežiaduce následky použitia vakcín proti ochoreniu COVID-19 v súčasnosti nie sú pozorované, a na základe mechanizmu účinku nie sú ani predpokladané. Uviedol to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Prvé klinické testy sa pritom začali už na jar 2020.

Vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa podávajú v jednej, prípadne dvoch dávkach, nejde teda o dlhodobé užívanie lieku. Po podaní vakcíny sa v tele vytvoria protilátky a vďaka tomu si imunitný systém „natrénuje“ boj proti vírusu. „Samotná vakcína je telom rozložená približne do 7 dní,“ vysvetlil ŠÚKL.

Rovnaké technológie sa používajú aj pri iných vakcínach

Technológie vakcín proti COVID-19 sú známe už niekoľko desiatok rokov a niektoré z nich sa úspešne používajú aj pri iných liečebných postupoch. mRNA technológiu začali vedci skúmať v roku 1990 a použitá bola už pri vývoji vakcín proti besnote, vírusu ZIKA či chrípke. Potenciál má aj v prevencii niektorých druhov rakoviny.

Vektorová technológia sa v súčasnosti používa aj pri očkovaní proti Ebole. Pred vypuknutím pandémie prebiehali klinické testy vakcín proti malárii, HIV alebo vírusu ZIKA. „Ak by sa nežiaduce účinky vakcín začali prejavovať aj po dlhšom čase, určite by už boli zaznamenané,“ konštatuje ŠÚKL.

Prísne štandardy bezpečnosti

Ústav pre kontrolu liečiv tiež zdôraznil, že všetky vakcíny, ktoré sa registrujú cez EÚ sú dôkladne preskúmané a preverené Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Musia teda spĺňať prísne štandardy bezpečnosti a účinnosti.

„V klinických štúdiách takýchto vakcín sa preukážu nežiaduce účinky s frekvenciou najmenej 1 z 1 000. Zriedkavejšie nežiaduce účinky sa potom následne preukážu pri použití vakcíny v klinickej praxi,“ uviedol v súvislosti so známymi a preskúmanými nežiaducimi účinkami.

Vakcíny proti COVID-19 podali celosvetovo už viac ako 2 miliardám ľudí. Ide o viac ako 4, 6 miliardy jednotlivých dávok.

„Dlhodobé prínosy očkovania nemusia byť zrejmé na prvý pohľad. Očkovacie látky však každoročne ochránia stovky miliónov ľudí na celom svete pred ochoreniami, ktoré by inak mohli spôsobiť vážne zdravotné problémy alebo dokonca smrť,“ uzatvára Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko