Na hlavný obsah

Môžu zaočkovaní prenášať koronavírus, ak sa infikujú? Dostupné dáta hovoria jasne

Závisí to od hladiny protilátok.

Nielen reakcie na očkovanie sú rôzne, ale aj otázky okolo prenosu koronavírusu po vakcinácii. Niektorí ľudia, ktorí sa ním infikovali, ho nemusia šíriť ďalej.

Ukazujú to údaje z Izraela a tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Väčšina plne zaočkovaných ľudí, ktorí sa infikovali koronavírusom, ochorenie na iných nepreniesla.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovenská epidemiologička Alexandra Bražinová hovorí, že je to stav, ktorý chceme dosiahnuť aj u nás. Vakcínu by však musela dostať väčšina populácie. „Vtedy by sa síce vyskytovali ešte pri terajšom šírení sporadické prípady, ale všetko by to boli priebehy veľmi mierne, maximálne stredne závažné, ktoré by nezaťažovali zdravotníctvo,“ podotkla.

„Osemdesiat percent pacientov, ktorí boli zaočkovaní, sa síce nakazili a mali ľahký priebeh covidu, no tento vírus už na nikoho ďalšieho nepreniesli, aj keď mali príležitosť. Aj keď boli trebárs na verejných priestranstvách alebo v miestnosti s inými ľuďmi,“ doplnil infektológ Peter Sabaka.

Asi 10 % ľudí, ktorí sa napriek očkovaniu nakazili, preniesli koronavírus na jedného človeka – na koncerte, v telocvični alebo v reštaurácii. Tri percentá infikovali ďalších dvoch až troch ľudí. Prenos závisí od hladiny protilátok. Niektorý organizmus si ich po vakcínach vytvorí viac, iný menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko