Na hlavný obsah

Muž chcel odpáliť granát v budove ukrajinskej vlády, polícia ho zadržala

Hrozí mu 15 rokov za mrežami.

Polícia v Kyjeve zadržala muža, ktorý v stredu (4. 8.) vtrhol do sídla ukrajinskej vlády s granátom v ruke a hrozil jeho odpálením. S odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra o tom informujú tlačové agentúry.

Útočník sa po vyjednávaní vzdal polícii a za svoje správanie sa ospravedlnil, incident sa zaobišiel bez výbuchu. Polícia medzitým potvrdila, že granát bol pravý a že mužovi hrozí až 15 rokov väzenia.

„Živý odtiaľ neodídem!“ hrozil útočník v džínsoch a tričku vo vestibule budovy, kde sa dožadoval odchodu prítomných ľudí. Incident natočil aktivista Ihor Bondarčuk z mimovládnej organizácie Stop korupcii a video zverejnil na facebooku. Jeden z užívateľov v útočníkovi rozpoznal vojnového veterána.

Útok medzičasom potvrdila agentúre Interfax-Ukrajina kyjevská polícia. Úrad vlády sa zdržal vyjadrenia s tým, že ide o záležitosť polície a ministerstva vnútra.

Ubezpečil však, že prípravy na zasadnutie vlády postupuje ako zvyčajne. Podľa agentúry Reuters nebolo hneď jasné, či na mieste bol premiér či ďalší ministri, premiérova hovorkyňa sa odmietla vyjadriť.

Z budovy podľa televízie evakuovali pracovníkov, polícia začala s útočníkom vyjednávať. „Teraz sa s tým mužom rokuje. Ak odmietne dobrovoľne ukončiť porušovanie zákona, polícia proti nemu uplatní opatrenia, s ktorými počíta zákon,“ uviedla kyjevská polícia bez ďalších podrobností.

Muža medzitým server Obozrevatel identifikoval ako Volodymyra Prochnyča, ktorý žije v okolí Kyjeva. Podľa serveru strana.ua je to ženista, ktorý slúžil pri dobrovoľníckom prápore Ajdar v bojoch s proruskými separatistami na východe krajiny.

Muž podľa užívateľov sociálnych sietí utrpel zranenia a je vojnovým invalidom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet