Na hlavný obsah

Muž, ktorý zaočkoval starenku falošnou vakcínou, mieri za mreže

Oklamaná žena dúfa, že incident neodradí ľudí od očkovania.

Muž, ktorý zaočkoval starenku falošnou vakcínou, mieri za mreže
Ilustračná snímka - zdravotník naťahuje vakcínu do injekcie. Foto: TASR/AP

Na tri a pol roka väzenia odsúdili v piatok (13. 8.) v Spojenom kráľovstve muža, ktorý oklamal staršiu ženu a za peniaze jej vpichol falošnú vakcínu proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

Sudkyňa označila konanie 33-ročného Davida Chambersa za „hanebné a opovrhnutiahodné“. Podvodník podľa polície vlani 30. decembra zaklopal na dvere v súčasnosti 93-ročnej dôchodkyne na západnom predmestí Londýna Surbiton a vydával sa za pracovníka Národnej zdravotnej služby (NHS).

Po tom, čo ho žena vpustila do bytu, jej do ramena aplikoval údajnú vakcínu proti covidu a vypýtal si od nej 140 libier (164 eur). Dodal, že túto sumu jej NHS dodatočne preplatí. Neskôr sa vrátil a žiadal ďalších 100 libier (117 eur). Muža zadržali v januári.

„Ešte nikdy som sa nestala obeťou takého podvodného a hrozného zločinu,“ uviedla samotná dôchodkyňa Kathleen Martinová vo vyhlásení, ktoré zverejnila polícia. Vyjadrila tiež nádej, že tento incident iných ľudí neodradí od toho, aby sa dali zaočkovať.

Maryam Arnottová z Britskej kráľovskej prokuratúry (CPS) po vynesení rozsudku uviedla, že odsúdený muž sa už v minulosti dopustil trestných činov zameraných voči starším ľuďom, od ktorých „cynicky získaval finančné prostriedky“.

Oddelenie britskej polície zaoberajúce sa podvodmi a kybernetickými trestnými činmi uviedlo, že v júli dostali vyše 700 sťažností od ľudí, ktorým doručili podvodné e-maily a textové správy odoslané údajne z NHS s ponukou očkovacích preukazov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet