Na hlavný obsah

Na diaľnici v Bratislave bude možné jazdiť aj rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu

Zvýšená rýchlosť sa dotkne niektorých úsekov.

Na diaľnici v Bratislave bude možné jazdiť aj rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu
Diaľnica D1 (smer Žilina) na úseku Most Lafranconi a Prístavný most v Bratislave. Foto: TASR

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spúšťa na bratislavských diaľniciach D1 a D2 najmodernejšie líniové riadenie dopravy na Slovensku.

Zavedením systému tzv. inteligentných, respektíve chytrých diaľníc sa má výrazne znížiť výskyt kolón a ich rozsah, zlepšiť plynulosť dopravy a zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky.

Po obchvate bude zároveň možné v niektorých časových úsekoch jazdiť rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu. Na stredajšej (25. 8.) tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia NDS a dopravnej polície.

„Toto riadenie má niekoľko prínosov, ktoré budú významne meniť a ovplyvňovať dopravu v Bratislave. Hlavným je zvýšenie bezpečnosti. Automaticky sa bude zvyšovať plynulosť cestnej premávky,“ skonštatoval člen predstavenstva a riaditeľ prevádzkového úseku NDS Peter Peťko.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Timotej Pisch:

V určitých momentoch bude možná rýchlosť 130 km/h. „Rýchlosť nebude platná počas celého dňa, ale bude dynamicky riadená podľa stavu cestnej siete,“ zdôraznil Peťko.

Novým systémom sa očakáva tiež zvýšenie kapacity cestnej siete o desať až dvadsať percent.

Premávku namodelujú údaje zo 178 senzorov

Prvá fáza líniového riadenia bude spustená vo štvrtok (26.8.) v celej dĺžke diaľnice D1 na území mesta, teda medzi križovatkou Bratislava, Pečňa a budúcou križovatkou Bratislava, východ (v súčasnosti výjazd Vajnory).

Následne v druhej etape to bude na úseku diaľnice D2 od tunela Sitina, respektíve výjazdu Mlynská dolina po križovatku Jarovce.

Vstupné údaje pre riadiaci systém bude zbierať 178 senzorov umiestnených na diaľnici. Ide najmä o detektory vozidiel, stavu vozovky a senzory ovzdušia. Údaje systém vyhodnotí a namodeluje premávkové procesy.

Riadenie premenných dopravných značiek bude automatické, nastavenie bude prehodnocované každých 60 sekúnd, pri závažnejších incidentoch aj skôr.

V prípade zhoršenia či závažných incidentoch budú na značkách rozsvietené zodpovedajúce obmedzenia, zákazy a výstrahy, v ideálnych podmienkach budú dopravné značky zhasnuté.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko