Na hlavný obsah

Na Haiti smeruje po zemetrasení viac ako 120 ton humanitárnej pomoci z EÚ

Zemetrasenie si vyžiadalo približne 2 200 obetí.

Na Haiti smeruje po zemetrasení viac ako 120 ton humanitárnej pomoci z EÚ
Žena kráča okolo trosiek domu v meste Jeremie na Haiti po zemetrasení. Foto: TASR/AP

Európska únia posiela na Haiti postihnuté ničivým zemetrasením 125 ton humanitárnej pomoci. Zásielka obsahuje zdravotnícke vybavenie, lieky, vodu, dezinfekciu a hygienické prostriedky poskytnuté partnermi z celej EÚ.

Prvá zásielka pristane v hlavnom meste Port-au-Prince ešte v piatok (27. 8.), druhá v najbližších dňoch. Dopravu zabezpečujú špeciálne humanitárne lety EÚ, uviedla Európska komisia (EK) v piatkovej tlačovej správe.

Zemetrasenie o sile 7,2 stupňa zasiahlo najchudobnejší americký štát 14. augusta. Okrem asi 2 200 obetí a 12 000 zranených otrasy zničili desaťtisíce domov, poškodili cesty i mosty.

EÚ bezprostredne po zemetrasení darovala Haiti tri milióny eur na pokrytie najzásadnejších potrieb ranených a zasiahnutých.

Od začiatku tohto roka EÚ mobilizovala viac ako 14 miliónov eur humanitárnej pomoci pre Haiti. Prostriedky išli na zabezpečenie pripravenosti na mimoriadne udalosti, pomoc v potravinovej kríze alebo na boj proti násiliu gangov, nútenému vysídleniu a repatriácii, uvádza EK.

Na Haiti tento rok poslali humanitárnu pomoc aj ďalšie organizácie a krajiny. OSN uvoľnila osem miliónov dolárov zo svojho fondu pre mimoriadne udalosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet