Na hlavný obsah

Na Kamčatke havaroval vrtuľník, sedem osôb je nezvestných

Stroj sa po náraze na hladinu jazera potopil.

Na ruskom polostrove Kamčatka sa vo štvrtok (12. 8.) zrútil viacúčelový vrtuľník typu Mil Mi-8. S odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie o tom informovala tlačová agentúra TASS.

https://twitter.com/GranthshalaNews/status/1425663857272532994

Na palube sa nachádzalo 13 turistov a traja členovia posádky. Haváriu prežilo deväť osôb, zvyšných sedem je nezvestných. K nehode došlo v prírodnej rezervácii Kronockij, ktorá je lokalitou Svetového dedičstva UNESCO.

Podľa regionálnych úradov sa vrtuľník zrútil do Kurilského jazera, ktoré sa nachádza v sopečnom kráteri, a stroj sa po tvrdom náraze na hladinu potopil. Na miesto vyrazili záchranné zložky vrátane potápačov.

Vrtuľník patrí ruskej leteckej spoločnosti Vitiaz-Aero, ktorá funguje od roku 2009 a poskytuje lety do odľahlých oblastí Kamčatky vrátane osobnej prepravy turistov. Jej letku tvorí vyše 20 vrtuľníkov typu Mil Mi-8.

Inkriminovaný vrtuľník pred štartom prešiel kontrolou a nemal žiadne technické problémy. Posádka počas letu nehlásila ťažkosti, hoci v čase havárie bola v danej oblasti hmla. Príslušné úrady už začali vyšetrovanie.

Podľa tlačovej agentúry AFP vrtuľník prevážal turistov ku stratovulkanickému komplexu Chodutka neďaleko mesta Petropavlovsk-Kamčatskij.

Kamčatka je rozľahlé, riedko osídlené územie, ale turisti ju vyhľadávajú pre jej prírodné krásy. Začiatkom júla havaroval na tomto polostrove na ruskom Ďalekom východe vrtuľník malej miestnej spoločnosti, pričom zahynulo 19 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet