Na hlavný obsah

Na Malte obvinili z vraždy investigatívnej novinárky vplyvného podnikateľa

Zahynula v roku 2017.

Na Malte obvinili z vraždy investigatívnej novinárky  vplyvného podnikateľa
Na archívnej snímke zo 16. októbra 2018 kvety a sviečka pred fotografiou zosnulej maltskej blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej. Foto: TASR/AP

Generálna prokuratúra na Malte v stredu (18. 8.) obvinila popredného maltského podnikateľa z vraždy investigatívnej novinárky, ktorá pred štyrmi rokmi vyvolala medzinárodné protesty proti snahám o umlčanie reportérov.

Daphne Caruana Galiziaová vyšetrovala podozrenia z korupcie zahŕňajúce vysoko postavených politikov a prominentných podnikateľov v malom členskom štáte Európskej únie. Zahynula 16. októbra 2017, keď neďaleko jej domu vybuchlo auto, ktoré riadila.

Po dlhom zhromažďovaní dôkazov a svedeckých výpovedí bola proti hotelierovi Yorgenu Fenechovi vznesená obžaloba zo spoluúčasti na vražde a zo zločinného spiknutia. Obvinený akúkoľvek účasť na vražde odmieta. Termín súdneho procesu zatiaľ nie je stanovený.

Fenecha zatkli už v novembri 2019 a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe. K obvineniam zo spoluúčasti na zločine uviedol, že je nevinný. Fenech bol zapojený do konzorcia, ktoré získalo od maltskej vlády veľmi kontroverzný kontrakt na výstavbu elektrárne.

V prípade sú vyšetrované aj ďalšie osoby. Z vykonania vraždy obvinili troch mužov, jeden z nich už priznal vinu. Údajnému sprostredkovateľovi udelil prezident milosť výmenou za poskytnutie informácií. Ďalších dvoch ľudí obvinili z dodania výbušniny.

Caruanová Galiziová bola tvrdou kritičkou vlády a svojimi odhaleniami v oblasti korupcie a prania špinavých peňazí prispela k predčasným voľbám na Malte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet