Na hlavný obsah

Na Miroslava Výboha vydali medzinárodný zatykač

Zdržiava sa v zahraničí.

Na Miroslava Výboha vydali medzinárodný zatykač
Na snímke obvinený podnikateľ Miroslav Výboh. Foto: ČTK/Vít Šimánek

Na obvineného podnikateľa Miroslava Výboha vydali medzinárodný a európsky zatykač. Potvrdila to hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Katarína Kudjaková. Ako prvý na to upozornil portál tvnoviny.sk.

Podnikateľa obvinili v rámci akcie Mýtnik III pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. V súčasnosti sa nachádza v zahraničí.

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a dňa 9. augusta 2021 vydal na M. V., obvineného z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku, príkaz na zatknutie, ako aj európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz,“ uviedla Kudjaková.

„Do dnešného dňa obvinenému nedoručili na adresu trvalého pobytu uznesenie o vznesení obvinenia ani upovedomenie o termíne výsluchu. Aj napriek tomu bol kontaktný a súčinný s vyšetrovateľkou,“ uviedol podnikateľov obhajca Ondrej Laciak.

Zároveň povedal, že požiadali o vykonanie výsluchu formou videokonferencie, čo označil za štandardný spôsob vypočutia svedka alebo obvineného, ak žije v zahraničí.

„Na vydanie medzinárodného alebo európskeho zatýkacieho rozkazu preto nie je daný žiadny zákonný dôvod,“ uzavrel Laciak.

Výboh sa dlhodobo zdržiaval v Monaku, kde pôsobil ako honorárny konzul. Ministerstvo zahraničných vecí mu túto funkciu vo svetle vznesených obvinení prerušilo 5. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko