Na hlavný obsah

Na návšteve Iraku Macron uviedol, že Islamský štát ostáva aj naďalej hrozbou

Zúčastní sa regionálneho samitu.

Na návšteve Iraku Macron uviedol, že Islamský štát ostáva aj naďalej hrozbou
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a iracký prezident Barhám Sálih. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu (28. 8.) na návšteve Iraku varoval, že teroristická organizácia Islamský štát (IS) naďalej predstavuje bezpečnostnú hrozbu. Vyjadril sa tak pred začiatkom regionálneho samitu, zatieneného prevzatím moci v Afganistane fundamentalistickým hnutím Taliban a bombovým útokom v Kábule, píše agentúra AFP.

„Všetci vieme, že nesmieme poľaviť v ostražitosti, pretože Daíš (Islamský štát) zostáva hrozbou. A ja viem, že boj proti týmto teroristickým skupinám je prioritou vašej vlády,“ povedal Macron po stretnutí s irackým premiérom Mustafom Kázimím v Bagdade.

Kázimí uviedol, že Irak a Francúzsko „sú kľúčovými partnermi vo vojne proti terorizmu“.

Na samite spoluorganizovanom Parížom a Bagdadom sa majú zúčastniť egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a jordánsky kráľ Abdalláh II. Prítomní by mali byť aj ministri zahraničných vecí Iránu a Saudskej Arábie, dvoch nepriateľov a rivalov o vplyv v regióne.

Podľa zdrojov blízkych premiérovi Kázimímu sa Irak snaží zohrávať „zjednocujúcu úlohu“ pri riešení kríz v regióne.

Bagdad od apríla sprostredkováva rozhovory medzi Rijádom a Teheránom. Saudská Arábia prerušila vzťahy s Iránom v roku 2016 po tom, ako iránski demonštranti po poprave prominentného šiitskeho duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii zaútočili na saudskoarabskú ambasádu.

Macronov úrad v tejto súvislosti uviedol, že prezident chce zdôrazniť úlohu Francúzska v regióne a odhodlanie bojovať proti terorizmu, pričom Irak považuje za „nevyhnutný“ pre stabilitu na  Blízkom východe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet