Na hlavný obsah

Na recepty by sa po novom nemusel písať názov lieku, ale iba účinnej látky

Zmeniť to môže novela zákona.

Na recepty by sa po novom nemusel písať názov lieku, ale iba účinnej látky
Fotografia z bratislavskej lekárne. Foto: TASR

Na recepty sa už nemajú dopisovať názvy konkrétnych liekov. Po novom by sa mal uvádzať len názov účinnej látky. Navrhuje to rezort zdravotníctva v novele zákona o liekoch. Koalícia zmenu víta a hovorí, že ľuďom ušetrí peniaze. Naopak, opozícia ju vníma ako krok proti lekárom aj pacientom.

Lieky sa formou generickej preskripcie, teda s uvedením názvu účinnej látky, povinne predpisujú od decembra 2011. Lekári však zatiaľ môžu v odôvodnených prípadoch dopísať na recept aj názvy konkrétnych liekov.

Zmeniť by to mala novela zákona z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Nadbytočnosť či lepšia dynamika

„Po viac než desiatich rokoch od zavedenia generickej preskripcie ju tak možno považovať za dostatočne etablovaný spôsob predpisovania liekov. Preto považujeme uvádzanie názvov liekov za nadbytočné,“ povedala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ hovorí, že zmena by prácu lekárnikov dramaticky neovplyvnila. „Máme napríklad desať registrovaných liekov s rovnakým zložením, z toho päť nie je na trhu a pacient sa intenzívne dožaduje tej svojej značky, je mu niekedy ťažké vysvetliť, že sú tu ďalší piati výrobcovia, ktorých lieky bez problémov môže užívať. Takže sa zlepší dynamika objednávania aj dostupnosť liekov pre pacientov,“ skonštatoval.

Minuté peniaze navyše

Predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) hovorí o šetrení peňazí pre ľudí. „V minulosti sa robilo to, že lekári predpisovali konkrétne lieky, aj keď mali vyšší doplatok. Napriek tomu, že v lekárni bol k dispozícii liek, ktorý bol lacnejší alebo bez doplatku.

Takýmto spôsobom minú pacienti každý rok zbytočne a navyše desiatky miliónov eur. Preto ak sa bude naozaj reálne predpisovať len účinná látka a lekárne budú dodržiavať zákon, môže to ľuďom ušetriť veľmi veľa peňazí,“ myslí si.

Kritika z opozície

Nezaradený poslanec a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši naopak tvrdí, že lekár by nemal stratiť možnosť predpísať konkrétny liek. „Na Slovensku máme tisíce prípadov, keď si pacienti jednoducho na svoj liek zvykli a iný liek, aj keď je látka účinná, im neprináša želaný efekt alebo máva niektoré vedľajšie účinky. Tento zákon považujem za krok proti pacientom a krok proti ich lekárom,“ uviedol.

Generikum je liek, ktorý sa vyrába po tom, ako originál stratil patentovú ochranu. Účinná látka je rovnaká, ide však o lacnejšiu verziu, keďže generikum má vždy nižší alebo žiadny doplatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko