Na hlavný obsah

Na Sicílii padol európsky teplotný rekord, namerali tam 48,8 stupňov Celzia

Vlna horúčav zasiahla aj Španielsko.

Na Sicílii padol európsky teplotný rekord, namerali tam 48,8 stupňov Celzia
Na snímke pobrežie talianskeho ostrova Sicília. Foto: TASR/AP

Na Sicílii podľa meteorologickej služby v stredu (11. 8.) popoludní teplota vystúpila na 48, 8 stupňov Celzia. Podľa denníka Corriere della Sera a ďalších talianskych médií ide o najvyššiu teplotu nameranú v Európe, rekord ale musia ešte potvrdiť úrady. Vlna horúčav zasiahla aj Španielsko, vyvrcholiť by mala v piatok (13. 8.) a počas víkendu.

Bezmála päťdesiat stupňov Celzia namerala sicílska meteorologická služba o 14.00 h neďaleko Syrakúz. Predchádzajúci teplotný rekord držali Atény, kde v roku 1977 zaznamenali 48 stupňov Celzia.

Na juhu talianskeho ostrova sa teploty v stredu popoludní pohybovali aj okolo 45 stupňov. V oblasti v roku 1999 namerali teplotu 48,5 stupňov Celzia. Rekord ale vtedy nebol potvrdený, pretože ho ohlásila meteorologická stanica, ktorá nebola certifikovaná.

Pre 15 talianskych miest platia na piatok varovania

Vlna horúčav má v Taliansku podľa predpovedí pokračovať do začiatku budúceho týždňa. Teploty by mali rásť aj v najbližších dňoch, a to hlavne v strednom a severnom Taliansku. Najvyššie hodnoty sa očakávajú cez víkend.

Na piatok vydalo talianske ministerstvo zdravotníctva varovanie pred veľmi vysokými teplotami v 15 talianskych mestách, a to vrátane Ríma, Florencie či Palerma.

Na juhu Talianska zosilneli lesné požiare. V Kalábrii úrady povolali do boja proti ohňu armádu. V tomto juhotalianskom regióne zomrel pri požiari jeden muž, uviedla v stredu agentúra ANSA. Počet obetí požiarov od začiatku augusta sa tak zvýšil na tri osoby.

Extrémy očakáva aj Španielsko

Až na 40 stupňov teploty vystúpili v stredu aj v južných a stredných oblastiach Španielska, uviedla agentúra EFE. Veľmi teplé budú do konca týždňa noci aj rána. V niektorých častiach krajiny by od štvrtka (12. 8.) mali teploty vystúpiť na 44 stupňov Celzia.

Podľa hovorcu španielskej meteorologickej služby Aemet čakajú Španielsko „extrémne a na toto letné obdobie nezvyčajne vysoké teploty“.

Veľmi dôrazné varovanie pred teplom začne od štvrtka platiť v Katalánsku a Aragónsku. V ďalších ôsmich regiónoch, vrátane Andalúzie či Madridu, to bude dôrazné varovanie. Horúčavy by mali ušetriť len severovýchodné regióny, ako sú Galícia či Kantábria. Ministerstvo zdravotníctva varovalo pred komplikáciami hlavne seniorov a ľudí so zdravotnými problémami.

Španielsky premiér Pedro Sánchez Vyzval „na maximálnu spoluprácu a opatrnosť“ pri prevencii lesných požiarov a ochrane životného prostredia. Poukázal na veľmi vážnu situáciu v Taliansku, Turecku a Grécku, kde pomáhajú aj španielski hasiči. V Španielsku je situácia zatiaľ výrazne priaznivejšia.

Veľký prílev teplého vzduchu z Afriky do oboch krajín spôsobuje tlaková výška nad Stredozemným morom, ktorej talianske médiá dali názov Lucifer. Okrem horúčav v Španielsku očakávajú aj piesočný prach zo Sahary.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet