Na hlavný obsah

Na Slovensku už dominuje delta mutácia koronavírusu, potvrdil ÚVZ

Delta získala prevahu v druhej polovici júla.

Na Slovensku už dominuje delta mutácia koronavírusu, potvrdil ÚVZ
Na snímke vyhodnocovanie testu na prítomnosť koronavírusu. Foto: SITA/AP

Na Slovensku dominuje delta variant koronavírusu. Vyplýva to z posledných dvoch júlových sérií sekvenovania pozitívnych vzoriek. RTVS o tom v utorok (3. 8.) informoval Marek Eliáš z odbor komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Prvý laboratórne potvrdený prípad delta variantu bol na Slovensku zaznamenaný v júni. Podiel pozitívnych vzoriek s touto mutáciou postupne narastal v priebehu mesiaca júl, koncom mesiaca už variant dominoval. „Vzhľadom na vysokú infekčnosť delta variantu išlo o očakávaný jav, ktorý priebežne potvrdzovali aj výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek,“ uviedol ÚVZ.

V prvých dvoch júlových týždňoch ešte výrazne dominoval alfa variant. Vo vzorkách sekvenovaných 22. 7. však už prevládal delta variant. Zo 181 úspešne sekvenovaných vzoriek bol potvrdený v 112 prípadoch, alfa variant v 66. Zvyšok tvorili iné varianty.

„Vo vzorkách sekvenovaných o päť dní neskôr bol delta variant potvrdený už v 75 prípadoch, z toho u jednej vzorky sa potvrdil aj delta variant nesúci navyše ďalšiu špecifickú mutáciu. Alfa variant bol potvrdený v 12 prípadoch,” uviedla laboratórna diagnostička a molekulárna biologička na Úrade verejného zdravotníctva SR Anna Kaliňáková. Vzorky sekvenované v závere júla teda potvrdili dominantné postavenie delta variantu.

Od spustenia sekvenovania do konca júla bola delta identifikovaná celkovo v 293 prípadoch, v jednom prípade išlo o tento variant s ďalšou špecifickou mutáciou. Táto mutácia sa podľa ÚVZ vyskytuje aj u iných variantov vírusu a nateraz neexistujú dôkazy o tom, že by ďalej navyšovala riziká spojené s variantom delta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko