Na hlavný obsah

Najmenej päť obetí si vyžiadal požiar na ropnej plošine v Mexickom zálive

Presné príčiny nešťastia zatiaľ nie sú jasné.

Najmenej päť obetí si vyžiadal požiar na ropnej plošine v Mexickom zálive
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri nedeľnom (22. 8.) požiari na ropnej plošine v Mexickom zálive zomrelo najmenej päť ľudí. Oznámila to v pondelok (23. 8.) mexická štátna ropná spoločnosť Pemex, ktorá plošinu prevádzkovala. Šesť osôb utrpelo popáleniny, dvaja ľudia sú nezvestní a nie je zatiaľ jasné, či prežili, uviedla agentúra AP.

Spoločnosť predtým uvádzala, že za haváriou stojí porucha elektrického generátora, potom však oznámila, že príčiny musí ešte vyšetriť, uviedol denník El País. Zranení a zosnulí sú zamestnanci mexickej štátnej spoločnosti a dodávateľských firiem. Podľa agentúry AP je teraz celé zariadenie výrazne ohorené.

Riaditeľ Pemexu Octavio Romero Oropeza odmietol, že by haváriu mohla spôsobiť nedostatočná údržba. Denník El País uviedol, že v júli ťažobnú spoločnosť postihli ďalšie havárie na podmorskom plynovom potrubí, čo viedlo k vzniku požiaru na otvorenom mori.

Podľa odborníkov je spoločnosť Pemex silne zadlžená. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador navyše silno tlačí na úspory v prevádzke štátom vlastnenej firmy, uviedla agentúra AP. To medzi analytikmi vyvoláva obavy, či spoločnosť má dostatočné prostriedky na investície do údržby a bezpečnosti.

„Nejde o problém spôsobený nedostatkom investícií, ako tvrdia niektoré médiá,“ odmietol tieto úvahy riaditeľ ropnej spoločnosti. Podľa neho je tento druh havárie jedným z rizík, ktoré sprevádzajú ťažobné aktivity.

Nedeľňajšia havária viedla k prerušeniu ťažobnej činnosti v ropnom poli Ku-Maloob-Zaap. Mexická produkcia ropy, ktorá sa obvykle rovná 1,7 miliónu barelov denne, sa tak znížila o zhruba štvrtinu. Mexická štátna spoločnosť uviedla, že chce ťažbu obnoviť čo najskôr. S reštartom prevádzky chce Pemex začať už v pondelok alebo v utorok (24. 8.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet