Na hlavný obsah

Najneskôr sa v EÚ od rodičov sťahujú mladí z Chorvátska a zo Slovenska

Vyplýva to z údajov Eurostatu.

Najneskôr sa v Európskej únii sťahujú z domácnosti svojich rodičov mladí ľudia v Chorvátsku a na Slovensku. V týchto dvoch krajinách sa tak v priemere stáva až po tridsiatke, uviedol vo štvrtok (12. 8.) európsky štatistický úrad Eurostat.

Naopak, v škandinávskych štátoch tak mladí robia pred dovŕšením 22 rokov veku.

Podľa Eurostatu sa mladí ľudia vo Švédsku sťahujú od rodičov ešte pred dosiahnutím plnoletosti, a to v 17 rokoch. Pod hranicu 24 rokov sa zmestia aj mladí ľudia v Nemecku, Dánsku, Luxembursku alebo Estónsku.

Česká republika vykazuje hodnoty, ktoré sú podobné priemeru EÚ. V ČR sa v priemere mladí sťahujú od rodičov pri dosiahnutí veku 26 rokov, európsky priemer je 26,4 roka.

Najneskôr opúšťajú svojich rodičov ľudia žijúci na juhu a východe Európy. V Chorvátsku sa tak v priemere deje pri dosiahnutí 32 rokov veku a na Slovensku vo veku 31 rokov.

Mapa znázorňujúca, kedy sa v jednotlivých krajinách EÚ mladí sťahujú od rodičov.
Vekový priemer sťahovania mladých od rodičov v jednotlivých krajinách EÚ.Foto: Eurostat
Foto: Eurostat

Nad hranicou 30 rokov sú aj Malta, Taliansko a Portugalsko, tesne pod ňou potom Grécko, Španielsko a Bulharsko. Nadpriemerné hodnoty vykazujú aj Poľsko, Maďarsko či Rumunsko.

„Vo všetkých členských štátoch sa potvrdil trend, že dievčatá odchádzajú z domácnosti rodičov v priemere skôr ako chlapci,“ uviedol Eurostat.

U mužov je priemer 27,4 roka, zatiaľ čo u žien je o dva roky nižšia. Podľa štatistikov sa tiež potvrdilo, že rozdiel medzi ženami a mužmi sa zvyšuje v krajinách, kde sa mladí ľudia sťahujú od rodičov v neskoršom veku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet