Na hlavný obsah

Najväčšia banská tragédia v histórii Slovenska. Pripomína ju deň bielych ruží

Zahynulo vtedy 20 ľudí.

V utorok (10. 8.) si Slovensko pripomína 12. výročie najväčšej banskej tragédie. Pri požiari a následnom výbuchu vo východnej šachte bane Handlová zahynulo 20 baníkov a záchranárov.

Baník Miroslav Masarik sfáral 10. augusta 2009 do východnej šachty bane Handlová o šiestej ráno. Už vtedy v podzemí horelo. Keď došlo k výbuchu, stratil vedomie, ale prežil. Dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou. V tento deň nedokáže zostať v Handlovej.

Presne v čase nešťastia o pol desiatej sa rozozvučali nad Handlovou zvony Kostola sv. Kataríny. Kedy však padne konečný verdikt pre troch obvinených, ktorí by mali byť za nešťastie zodpovední, nevie povedať nikto.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Okresný súd už pritom v prípade rozhodol dvakrát. Obvineným vymeral tresty od 5 do 8 rokov, tí sa však dvakrát odvolali.

Jeden z obvinených odišiel do dôchodku a dvaja stále pracujú pre bane, jeden dokonca vo vedúcej funkcii. V šachte, kde došlo k nešťastiu, sa už uhlie neťaží. Pracuje sa na jej likvidácii. Uzatvoriť by ju mali do konca roka.

Deň najväčšej slovenskej banskej tragédie, 10. august, sa v roku 2010 stal oficiálnym dňom obetí banských nešťastí. V deň výročia k pamätníku v Handlovej, ako aj k iným pamätníkom v slovenských baníckych mestách, budú verejnosť a pozostalí prinášať na pamiatku biele ruže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko