Na hlavný obsah

Najvyšší súd v Brazílii nariadil vyšetrovanie prezidenta Bolsonara

Hlava krajiny na správu reagovala vyhrážkou.

Najvyšší súd v Brazílii nariadil vyšetrovanie prezidenta Bolsonara
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Sudca najvyššieho brazílskeho súdu nariadil v stredu (4. 8.) vyšetrovanie prezidenta krajiny Jaira Bolsonara pre jeho výroky o tom, že brazílsky volebný systém je náchylný na podvod.

Sudca tak rozhodol na základe žiadosti najvyššieho volebného súdu, ktorý oznámil začatie vyšetrovania hlavy štátov v pondelok (2. 8.). Informovala o tom agentúra AFP.

Vyšetrovanie sa bude sústrediť predovšetkým na vyše dvojhodinové vystúpenie prezidenta, prenášané naživo minulý týždeň na facebooku, počas ktorého prezident bez predloženia dôkazov tvrdil, že brazílsky elektronický hlasovací mechanizmus otvára priestor volebným podvodom. Krajne pravicový líder tiež silno kritizoval viacerých sudcov najvyššieho súdu.

„Prezident za použitia prostriedkov masovej komunikácie na sociálnych sieťach naznačil, že členovia najvyššieho súdu sa dopúšťajú nezákonného konania, aby poškodil súdnu moc a ohrozil jej nezávislosť,“ uviedol sudca, ktorý nariadil vyšetrovanie.

Bolsonaro na správu reagoval vyhrážkou, že by jeho odpoveď mohla prekročiť rámec ústavy. „Toto vyšetrovanie nie je v medziach ústavy, takže protiliek na to tiež nie je v medziach ústavy,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters bez ďalšieho spresnenia na sociálnych sieťach.

Očakáva sa, že Bolsonaro sa vo voľbách v roku 2022 bude snažiť obhájiť prezidentský mandát. Jeho oponenti tvrdia, že sa podobne ako bývalý americký prezident Donald Trump snaží spochybniť legitimitu volebného systému svojej krajiny pre prípad, že vo voľbách prehrá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet