Na hlavný obsah

NATO vyzvalo Taliban k rešpektovaniu medzinárodného práva

Prioritou ostáva evakuácia ľudí z Kábulu.

NATO vyzvalo Taliban k rešpektovaniu medzinárodného práva
Na snímke prezidentský palác v Afganistane. Foto: TASR/AP

Akákoľvek budúca vláda Afganistanu musí rešpektovať medzinárodné právo, ochranu ľudských práv a princípy právneho štátu. Uviedli to v piatok (20. 8.) ministri zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) v spoločnom vyhlásení k aktuálnej situácií v ázijskej krajine.

Podľa nich prioritou aj naďalej ostáva evakuácia občanov partnerských krajín a Afgancov, ktorých životy sú v ohrození, a preto žiadajú Taliban, aby umožnil všetkým záujemcom bezpečnú a organizovanú evakuáciu.

Vyslovili veľké obavy k dianiu v Afganistane a vyzvali na okamžité ukončenie akýchkoľvek násilností. Zároveň požiadali všetky strany rokujúce o budúcej vláde krajiny, aby bola inkluzívna a reprezentatívna.

Členské štáty upozornili, aby Afganistan povolil prístup humanitárnej pomoci bez prekážok a zabezpečil, aby sa Afganistan nikdy nestal útočiskom pre teroristov.

Mnohé z krajín NATO navrhli, aby medzinárodné letisko v Kábule ostalo otvorené aj po termíne, ktorý je momentálne stanovený na 31. augusta, teda deň, kedy by z Afganistanu mali odísť poslední americkí vojaci. Informovala agentúra Reuters.

„USA stanovilo termín na 31. augusta, ale niektorí z našich spojencov navrhli, že možno bude potrebné termín predĺžiť, aby sme mohli dostať von z krajiny viac ľudí,“ povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Dodal, že problémom nie je ani tak transport ľudí z Kábulu, ako skôr dostať ich v prvom rade na samotné letisko. „Toto je urgentné,“ povedal.

Stoltenberg zároveň uviedol, že dianie v Afganistane, správanie Ruska a vzostup Číny zdôrazňujú dôležitosť, aby NATO ostalo silnou alianciou. „Severná Amerika a Európa musia aj naďalej stáť bok po boku v NATO. Dianie v Afganistane na tom nič nemení,“ uzavrel šéf NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet