Na hlavný obsah

Navaľného brat dostal ročnú podmienku

Potrestali ho za účasť na demonštrácii za svojho brata.

Navaľného brat dostal ročnú podmienku
Bratia (zľava) Alexej a Oleg Navaľní. Foto: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Moskovský súd v piatok (6. 8.) uložil bratovi uväzneného opozičníka Alexejovi Navaľnému podmienečný trest – rok odňatia slobody s ročnou podmienkou – za porušenie hygienických noriem, keďže sa v januári zúčastnil na zakázanej demonštrácii za Navaľného oslobodenie.

„Tento verdikt považujeme za nespravodlivý a odvoláme sa,“ povedal agentúre TASS obhajca Nikas Paraskevov.

O tri dni skôr ten istý súd vymeral trest 18 mesiacov obmedzenia slobody Ľubov Sobolovej, ktorá je blízkou spolupracovníčkou Navaľného.

Sobolová podľa trestu napríklad nebude môcť opúšťať svoj byt v čase od 22.00 h do 6.00 h, zúčastniť sa masových podujatí, ani vycestovať za hranice mesta, kde má bydlisko.

Rovnakému obvineniu ako Sobolová a Oleg Navaľnyj čelí Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová, Marija Aljochinová z punkovej a feministickej skupiny Pussy Riot a ďalší opoziční aktivisti.

Obžalovaným hrozí v najhoršom prípade až dva roky väzenia.

Sobolová donedávna pôsobila ako právnička Navaľného Fondu boja proti korupcii, ktorý ruské úrady zakázali ako extrémistickú organizáciu. Podobne úrady zakročili aj proti ďalším opozičným spolkom a nezávislým médiám. Pozorovatelia dávajú tieto zásahy do súvislosti so septembrovými parlamentnými voľbami.

Navaľnyj vlani pred regionálnymi voľbami dokázal skomplikovať život vládnej strane Jednotné Rusko, a to kampaňou za „šikovné hlasovanie“. V ňom sa kumulujú hlasy nespokojných voličov v prospech najsilnejšieho z opozičných kandidátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet