Na hlavný obsah

Navaľnyj o živote vo väzení: Čítať a písať je zakázané, sledovať štátnu TV povinné

Väzni denne absolvujú päť sedení pred televíznym prijímačom.

Navaľnyj o živote vo väzení: Čítať a písať je zakázané, sledovať štátnu TV povinné
Na archívnej snímke z 22. augusta 2019 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Americký denník The New York Times (NYT) v stredu (25. 8.) zverejnil exkluzívnu spoveď väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Odpovede na otázky denníka Navaľnyj napísal rukou na 54 listov papiera. Opisuje v nich, ako vyzerá život v trestaneckej kolónii IK-2 východne od Moskvy.

„Čítať, písať alebo robiť čokoľvek iné je zakázané… Musíte sedieť na stoličke a pozerať televíziu… Ak niekto z väzňov zadrieme, dozorca kričí nespi a pozeraj sa,“ napísal Navaľnyj.

Objasnil, že hodiny strávené sledovaním štátnej televízie a vybraných filmov sú súčasťou jeho trestu. Väčšinou ide o „psychické násilie“, pričom veľkú úlohu zohráva čas strávený pred televíznou obrazovkou. Denne absolvuje päť sedení pred televíznym prijímačom.

Prvé sa začína hneď po rannej rozcvičke, raňajkách a zametaní dvora. Ešte pred obedom nasleduje ďalšie, dvojhodinové kolo sledovania televízie. Popoludní sa televízia sleduje opäť. To isté sa opakuje aj po večeri.

„Sledujeme filmy o druhej svetovej vojne… alebo o tom, ako pred štyridsiatimi rokmi naši atléti porazili Američanov alebo Kanaďanov,“ vysvetlil Navaľnyj. Podľa vlastných slov rozumie prečo tieto zábery musia väzni sledovať.

„Chápem podstatu ideológie Putinovho režimu: Súčasnosť a budúcnosť sú nahradené minulosťou – skutočne hrdinskou minulosťou, prifarbenou minulosťou, alebo úplne fiktívnou minulosťou. Všetky druhy minulosti musia byť neustále v centre pozornosti, aby vytlačili myšlienky o budúcnosti a otázky o prítomnosti,“ napísal väznený ruský opozičný líder.

S týmto tvrdením súhlasí aj Navaľnyj. „Všetko je organizované tak, aby som bol pod maximálnou kontrolou 24 hodín denne,“ napísal Navaľnyj s tým, že spoluväzni ho doteraz nenapadli ani sa mu nevyhrážali. Naopak si myslí, že až tretina z nich sú donášači, ktorí o jeho aktivitách informujú dozorcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet