Na hlavný obsah

Názory politikov na disciplinárne konanie voči Lipšicovi sa líšia

Návrh na disciplinárne konanie podal generálny prokurátor.

Názory politikov na disciplinárne konanie voči Lipšicovi sa líšia
Na archívnej snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR

Politici nemajú jednotný názor na návrh na začatie disciplinárneho konania voči špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi. Ten podal generálny prokurátor Maroš Žilinka 13. augusta. V sobotu (21. 8.) o tom informoval hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová poukázala na to, že aj voči prokurátorovi špeciálnej prokuratúry Vasiľovi Špirkovi ešte v roku 2018 podal návrh na disciplinárne konanie bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý je v súčasnosti vo väzbe.

Lipšic, ako aj Špirko, boli podľa jej slov zvolení preto, že dostali dôveru na dôslednú očistu Slovenska od korupcie a organizovaného zločinu v špičkách štátu. „Občania preto očakávajú koordinované úsilie a spoločnú profesionálnu spoluprácu, nie paralely s predchádzajúcou garnitúrou,“ zdôraznila.

Ondrej Dostál (SaS) kritizoval Žilinku

Podľa slov poslanca parlamentu za SaS Ondreja Dostála návrh na disciplinárne stíhanie špeciálneho prokurátora za jeho verejné vyjadrenia, ktorými sa zastal vyšetrovateľov závažnej korupčnej trestnej činnosti, zo strany generálneho prokurátora, potvrdzuje „všetky pochybnosti, ktoré sme o ňom kedy mohli mať.”

Je  presvedčený, že keby bol ešte stále vo funkcii generálneho prokurátora jeho predchodca Jaromír Čižnár alebo Dobroslav Trnka, takýto krok by si ani jeden z nich nedovolil.

Tlačové oddelenie hnutia Sme rodina v uviedlo, že politici nemajú právo hodnotiť, či bolo rozhodnutie generálneho prokurátora správne. Podľa koaličnej strany ho môžu iba rešpektovať.

Disciplinárneho previnenia sa mal Lipšic dopustiť tým, že 28. júla bez znalosti spisu verejne špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

A to potom ako dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava, ako aj sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava III, ktorá vzala obvineného takáčovca Csabu Dömötöra do väzby, konštatovali dôvodnosť a zákonnosť vzneseného obvinenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko