Na hlavný obsah

NCZI zastavilo verejné obstarávanie pre podozrenia z manipulácie

Na chyby upozornilo združenie Slovensko.Digital.

NCZI zastavilo verejné obstarávanie pre podozrenia z manipulácie
Generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Pavol Capek. Foto: SITA

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) rozhodlo o zrušení verejného obstarávania vo veci poskytovania podporných služieb pre zabezpečenie prevádzky informačných systémov NCZI.

Dôvodom zrušenia je podozrenie z manipulácie s verejným obstarávaním. Vo štvrtok (26. 8.) o tom informovala hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

Gestorom sporného tendra bol úsek správy zdravotníckych dát. Podľa Sivej príprava tendra začala v júli 2020 a realizovala sa počas vedenia dvoch predchádzajúcich generálnych riaditeľov.

„Pre väčšiu kredibilitu a odbornú spôsobilosť členov hodnotiacej komisie v nadväznosti na daný predmet zákazky som sa v júli 2021 rozhodol zmeniť zloženie hodnotiacej komisie,“ reagoval generálny riaditeľ NCZI Pavol Capek.

NCZI spolu s ministerstvom zdravotníctva budú podľa hovorkyne iniciovať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením na manipuláciu vo verejnom obstarávaní.

„Zároveň na základe výsledkov interného vyšetrovania vyvodí aj personálne dôsledky,“ dodala Sivá.

Slovensko.Digital našlo chyby

NCZI zrušilo obstarávanie po tom, ako občianske združenie Slovensko.Digital upozornilo na nedostatky. V podkladoch nedávno vyhlásených obstarávaní za viac ako 58 miliónov eur sa podľa združenia vyskytli viaceré nezrovnalosti a chyby.

„Nápadne sa to v oboch prípadoch podobá na klasický scenár z minulosti – budúci dodávateľ si pripravil súťaž, urobil si vyhodnotenie, ktoré pozície má a ktoré nie, a poslal to budúcemu zákazníkovi. Akurát niekto do finálnej podoby podkladov prekopíroval aj interné poznámky,“ poukázalo občianske združenie.

Združenie zdôraznilo, že takéto chyby vyvolávajú otázky o spôsobe nákupu zo strany NCZI.  

Remišová očakáva nové vypísanie

Ministerka investícií a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová sa neskôr vyjadrila, že považuje kritiku medializovaného verejného obstarávania NCZI za opodstatnenú.

Zároveň dodala, že očakáva, že sporné tendre NCZI budú vypísané nanovo. Inak by nemohli byť preplatené z eurofondov.

„Očakávam, že obe súťaže budú vypísané nanovo v súlade s princípmi dobre spravovaného IT, ktoré vláda odsúhlasila v minulom roku,“ uviedla vicepremiérka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko