Na hlavný obsah

Neďaleko českej hory Říp objavili pravekú mohylu. Skrývala ostatky dieťaťa

K objavu prispelo neobvykle rastúce obilie.

Neďaleko českej hory Říp objavili pravekú mohylu. Skrývala ostatky dieťaťa
Archeológovia Západočeskej univerzity v Plzni (ZČU) objavili pri obci Dušníky neďaleko hory Říp unikátnu pravekú mohylu s hrobom dieťaťa. Ide o takzvanú dlhú mohylu, ktorá patrí k najstarším v Európe. Foto: ČTK/PR/Fakulta filozofická ZČU

Archeológovia objavili neďaleko hory Říp vzácnu pravekú mohylu. Patrí k najstarším, ktoré sa podarilo na území Českej republiky nájsť a podľa odborníkov je tiež výnimočne zachovalá. Bola ukrytá uprostred polí. Objavili v nej aj pozostatky dieťaťa.

Skoro 90 metrov dlhú a 25 metrov širokú mohylu objavili archeológovia na leteckých záberoch vďaka neobvykle rastúcemu obiliu. Mohyla totiž lepšie zadržiava vodu než jej okolie, pri suchu sú tak klasy zelenšie. „Majú lepšie podmienky k rastu, a teda dosahujú väčšej výšky. Majú iné sfarbenie a sú hustejšie,“ priblížil archeológ Martin Gojda.

V mohyle objavili aj pozostatky dieťaťa. Pre archeológov to bol nečakaný objav, predpokladali totiž, že v tak veľkej mohyle nájdu ostatky dospelého človeka s významným postavením vo vtedajšej spoločnosti.

Mohyla je tiež veľmi zachovalá. Aj po 6 000 rokoch sú na hrobe zreteľné zárezy, ako bol postupne hĺbený. „Najprv vykopali hrobovú jamu, potom prebehol pohreb, a až potom navŕšili mohylu,“ opísal archeológ Petr Krištuf.

Mohyla bola zrejme v praveku až cez meter vysoká. Aj teraz má ale stále silný plášť, ktorý ochránil jej obsah. Pri vykopávkach odkryli vedci aj vzácnu pravekú pôdu. „Je to černozem. To je veľmi vzácne, pretože černozeme sú tu degradované. Na mohyle ich ale máme zachované, pretože boli prekryté,“ vysvetlil Michal Hajcman z Českej poľnohospodárskej univerzity.

V praveku sa v mieste nálezu nežilo, najbližšie domy podľa archeologických výskumov boli na úrovni prvej súčasnej dediny. „Zdá sa, že nejaké rituály tu prebiehali aj stovky rokov po tom, čo tu bol pohreb,“ uviedol Krištuf. Archeológovia teraz chcú skúmať rozsiahle územie pod Řípom, kde sa podľa nich v praveku intenzívne pochovávalo. Odkryť by chceli ďalšie mohyly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet