Na hlavný obsah

Nemecké úrady mohli zabrániť teroristickému útoku na vianočných trhoch v Berlíne

Vyšetrovacie správy im vyčítajú zlyhanie.

Nemecké úrady mohli zabrániť teroristickému útoku na vianočných trhoch v Berlíne
Spúšť po teroristickom útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne v roku 2016. Foto: BBC/AP

Nemecké bezpečnostné úrady zlyhali pred teroristickým útokom na vianočných trhoch v roku 2016 v centre Berlína. Svorne to konštatujú správy vyšetrovacích výborov nemeckého Bundestagu i berlínskeho krajinského parlamentu. Informuje o tom Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Pri útoku vtedy zahynulo 12 ľudí vrátane poľského vodiča kamióna, ktorého terorista Anis Amri pred útokom zastrelil.

Nemecké úrady prestali sledovať Amriho v lete 2016, a to aj napriek tomu, že mu žiadosť o azyl zamietli a v minulosti páchal násilie. Vyšetrovacie výbory skúmali podiel viny bezpečnostných štruktúr a zistili veľké nedostatky v ich práci i vzájomnej komunikácii.

„Amri nebol žiadny osamelý páchateľ alebo malý kriminálnik. Bol súčasťou siete džihádistov s priamym kontaktom na Islamský štát. Aj toto sa nebralo do úvahy. Relevantným nebezpečenstvom je, že pravdepodobne sú stále na slobode Amriho podporovatelia či dokonca spolupáchatelia,“ uviedla bývalá policajtka a súčasná poslankyňa Irene Mihaličová.

Veľa nezodpovedaných otázok

Amriho zastrelila na úteku talianska polícia a aj fakt, že sa mu podarilo z Berlína dostať až do Talianska, vyvoláva veľa otázok. Aj to, ako sa dostal k pištoli Erma 22, ktorú síce vyrobili v Nemecku, ale posledný jej registrovaný legálny majiteľ pochádzal z Českej republiky.

„Veľa slabých miest, ktoré Amri zneužil, aby ho úrady nemohli identifikovať a zatknúť, sa medzičasom odstránili. V spoločnom Centre boja proti terorizmu zavládla podstatne lepšia spolupráca,“ uviedol poslanec z radov vládnych sociálnych demokratov Fritz Fergelreu.

„Nová pracovná skupina rizikového manažmentu zvyšuje schopnosť odhadnúť hroziace nebezpečenstvo. A ešte dôležitejšie je personálne posilnenie v oblasti ochrany štátu a ústavy, a to na všetkých úrovniach,“ dodal.

Záverečné správy vyšetrovacích výborov ešte nemusia byť definitívnou bodkou za prípadom. Zostalo totiž veľa nezodpovedaných otázok a vyšli najavo ďalšie skutočnosti, ktorým sa zrejme po septembrových voľbách bude venovať nový vyšetrovací výbor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet