Na hlavný obsah

Nemecko a Francúzsko aj napriek výzve WHO chystajú očkovanie treťou dávkou

Svetová zdravotnícka organizácia chce uprednostniť chudobnejšie štáty.

Nemecko a Francúzsko aj napriek výzve WHO chystajú očkovanie treťou dávkou
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Nemecko a Francúzsko budú pokračovať s prípravami na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Podľa agentúry Reuters tak nevypočujú čerstvú výzvu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby preočkovanie dočasne zastavili a namiesto toho uprednostnili očkovanie v chudobnejších krajinách.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok (5. 8.) uviedol, že Francúzsko sa pripravuje od septembra podávať tretiu dávku starším ľuďom a zraniteľným osobám. „Tretia dávka bude pravdepodobne potrebná, nie hneď pre každého, ale v každom prípade pre tých najzraniteľnejších a najstarších,“ povedal Macron.

Kritika zo strany šéfa WHO

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu (4. 8.) kritizoval krajiny, ktoré chcú občanom ponúknuť či už ponúkajú tretiu dávku vakcíny pre jej údajne postupne klesajúcu účinnosť v ochrane pred koronavírusom. Preočkovávanie je podľa neho potrebné zastaviť najmenej do konca tohtoročného septembra, keď by malo byť zaočkovaných aspoň desať percent populácie vo všetkých krajinách sveta.

https://twitter.com/DrTedros/status/1423023291426648075

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet