Na hlavný obsah

Nemecko bude proti covidu masovo očkovať aj deti od 12 rokov

Ohrozené skupiny obyvateľstva tiež dostanú možnosť tretej dávky.

Nemecko bude proti covidu masovo očkovať aj deti od 12 rokov
Na ilustračnej snímke vakcína proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Nemecko začne ponúkať očkovanie proti koronavírusu pre všetky deti, ktoré sú vo veku 12 a viac rokov. „Plníme sľub: každý, kto chce, môže byť zaočkovaný počas leta, máme dostatok vakcín pre všetky vekové skupiny,“ povedal nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn po pondelkovom (2. 8.) rokovaní s ministrami 16 spolkových krajín. „Deti a tínedžeri sa môžu rozhodnúť dať sa zaočkovať po lekárskej konzultácii a tak chrániť seba a ostatných,“ dodal minister.

Očkovanie detí

Snaha nemeckej vlády o vakcináciu mládeže prichádza dva mesiace po tom, ako Európska lieková agentúra (EMA) odporučila rozšírenie použitia očkovacej látky od konzorcia Pfizer-BioNTech aj pre deti vo veku 12 až 15 rokov. Minulý mesiac EMA odsúhlasila použitie vakcíny firmy Moderna pre rovnakú vekovú skupinu.

Doteraz sa nemecký stály výbor pre vakcináciu zdráhal schváliť rozsiahle očkovanie mládeže. V prípade vekovej skupiny 12 až 16 rokov explicitne odporúčal iba vakcináciu tých, ktorí trpia určitými chronickými ochoreniami. Avšak vzhľadom na náchylnosť nezaočkovanej mládeže nakaziť sa rýchlo šíriacim sa delta variantom vírusu stúpal tlak na väčšiu vakcináciu detí vo veku od 12 rokov.

Zraniteľní dostanú tretiu dávku

Ministri zdravotníctva nemeckých spolkových krajín v pondelok rozhodli aj o tom, že od septembra by sa mala mimoriadne zraniteľným skupinám obyvateľstva ponúkať tretia dávka vakcíny.

Uviedli, že všetci ľudia zaočkovaní vakcínou od AstraZeneca alebo Johnson & Johnson by mohli od septembra dostať ako tretiu dávku mRNA očkovaciu látku, napríklad vakcínu konzorcia Pfizer-BioNTech alebo firmy Moderna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet