Na hlavný obsah

Nemecko nebude od októbra ponúkať bezplatné testy na koronavírus

Výnimku budú mať napríklad tehotné ženy.

Nemecko nebude od októbra ponúkať bezplatné testy na koronavírus
Na snímke medici počas testovania na ochorenie covid-19. Foto: TASR

Nemecko nebude od 11. októbra až na výnimky ponúkať bezplatné testy na koronavírus. V utorok (10. 8.) sa na tom dohodla kancelárka Angela Merkelová s premiérmi spolkových krajín. Nemecko tak zvyšuje tlak na to, aby sa ľudia nechali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

„Dnes sme v inej situácii, vakcín máme dostatok, preto musíme čo najviac propagovať očkovanie,“ povedala Merkelová. „S účinnosťou od 11. októbra spolková vláda ukončí ponuku bezplatných občianskych testov,“ vyhlásila.

Kancelárka zdôraznila, že prístup k bezplatným rýchlotestom budú mať ľudia, ktorí zatiaľ nemôžu byť zaočkovaní či tehotné ženy.

Za testy nebudú musieť platiť ani ľudia do 18 rokov, hoci v Nemecku sú schválené vakcíny pre deti od 12 rokov.

Pravidlo 3G

V súčasnosti má v Nemecku prístup k bezplatnému rýchlotestu každý záujemca. Nechať sa zadarmo otestovať nie je problém ani každý deň. To podľa kritikov nenúti tých, ktorí očkovanie zatiaľ odkladajú, aby sa nechali imunizovať.

Ďalším opatrením, ktoré má ľudí presvedčiť o potrebe očkovania, je sprísnenie pravidla 3G. To v Nemecku znamená povinnosť preukázať bezinfekčnosť očkovaním (Geimpfte), dokladom o absolvovaní choroby (Genesene), alebo testom (Getestete).

Viaceré sprísnenia

Najneskôr od 23. decembra nebude možné navštíviť celý rad služieb a prevádzok v interiéroch bez dokladu o bezinfekčnosti, ak v danom regióne bude za sedem dní viac ako 35 nových prípadov infekcie na 100 000 obyvateľov.

Sprísnenie sa dotkne okrem iného návštev nemocníc, opatrovateľských domovov, interiérov reštaurácií, kultúrnych podujatí, kaderníctva, kozmetických salónov či posilňovní. Pri ubytovaní budú vyžadovať test pri príchode a potom dvakrát týždenne.

Testy nebudú musieť predkladať očkovaní a uzdravení, deti do šiestich rokov a tiež školáci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet