Na hlavný obsah

Nemecký dôchodca, ktorý mal doma tank, spoznal verdikt súdu

Tank v zime používal ako pluh na odstraňovanie snehu.

Nemecký dôchodca, ktorý mal doma tank, spoznal verdikt súdu
Na snímke z 2. júla 2021 bojový tank Panther je pripravený na prepravu z pozemku vily v nemeckej obci Heikendorf. Foto: TASR/AP

Súd v nemeckom Kiele v utorok (3. 8.) vymeral 14-mesačný podmienečný trest 84-ročnému seniorovi, ktorý mal u seba v pivnici tank z druhej svetovej vojny, protilietadlové delo i torpédo. Informovala o tom agentúra DPA.

Muž kvôli nelegálnemu držaniu zbraní, munície a výbušnín musí zaplatiť tiež pokutu vo výške 250 000 eur. Súd mu nariadil, aby tank typu Panther aj zbrane do dvoch rokov predal vybranému múzeu alebo vhodnému zberateľovi.

Zbrane objavila polícia u dôchodcu u dôchodcu v dome v Heikendorfe ležiacom neďaleko Kielu pri razii v roku 2015. Strážcovia zákona sa vtedy zamerali na čierny trh s umením z obdobia nacizmu. U iného muža objavili dve bronzové sochy koní, ktoré sa nachádzali za vlády Adolfa Hitlera v budove kancelárstva.

Súčasťou zbierky dôchodcu z Heikendorfu boli aj automatické zbrane, guľomety a veľké množstvo munície. Pred ostatnými ľuďmi sa svojimi kúskami vraj nijako netajil, tank dokonca v zime používal ako pluh na odstraňovanie snehu. Zbrane z jeho domu premiestnila armáda. Dvom desiatkam vojakov ale trvalo skoro deväť hodín, kým tank zbavený pasov naložili na podvalník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet