Na hlavný obsah

Nemecký fond obnovy po ničivých záplavách počíta s investíciou 30 miliárd eur

Povodne si vyžiadali viac ako 180 životov.

Nemecký fond obnovy po ničivých záplavách počíta s investíciou 30 miliárd eur
Ničivé záplavy v Nemecku. Foto: TASR/AP

Nemecký fond obnovy by po nedávnych tragických povodniach mal disponovať financiami v hodnote 30 miliárd eur. Podľa informácií magazínu Der Spiegel sa na tom zhodla nemecká kancelárka Angela Merkelová s premiérmi spolkových krajín.

Hlavné slovo bude mať parlament, ktorý bude o fonde rokovať na mimoriadnom zasadnutí 25. augusta. Súhlas poslancov sa ale očakáva, keďže podľa nemeckých médií panuje na financovaní rekonštrukcie zhoda poslaneckých frakcií vládnej koalície, teda únie CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD).

Premiér Severného Porýnia-Vestfálska a kancelársky kandidát CDU/CSU pre septembrové parlamentné voľby Armin Laschet ešte pred rokovaním povedal, že výšku prostriedkov pre fond odhaduje medzi 20 až 30 miliardami eur. Financovanie rozdelia rovným dielom medzi spolkovú vládu a spolkové krajiny.

Len v Severnom Porýní-Vestfálsku, ktoré mimoriadne postihli záplavy, sa po prvých odhadoch hovorí o škodách vyše 13 miliárd eur. Očakáva sa, že susedné Porýnie-Falcko vykáže podobnú sumu. So záplavami sa v uplynulých týždňoch zápasilo aj Bavorsko, ktoré hlási škody vo výške 300 miliónov eur.

Ničivé záplavy si dokopy vyžiadali viac ako 180 obetí. Voda strhla stovky domov a poničila cesty, železnice či mosty.

Včasné varovanie

Nemecko chce investovať nielen do obnovy následkov povodní, ale aj do varovaných systémov. Do roku 2023 chce spolková vláda spolu s regiónmi vynaložiť 88 miliónov eur na výstavbu a modernizáciu sirén.

Tieto zariadenia totiž po konci studenej vojny na mnohých miestach úplne odstránili. Prvú celoštátnu skúšku sirén a ďalších varovných prostriedkov po tridsiatich rokoch vykonalo Nemecko vlani v septembri, tento test sa ale nezaobišiel bez komplikácií a výpadkov funkčnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet