Na hlavný obsah

Nemocnice bojujú s nedostatkom sestier

V tomto roku ich už odišlo 1 300.

Nemocnice bojujú s nedostatkom sestier
Foto: TASR

Nemocnice trpia neustále sa prehlbujúcim nedostatkom zdravotných sestier. Podľa odborníkov to môže spôsobiť kolaps zdravotníctva a to najmä v čase, keď tretia vlna pandémie naberie väčšiu silu. Spomedzi krajín Európskej Únie sme totiž v počte sestier medzi poslednými. Ministerstvo zdravotníctva ubezpečuje, že pracuje na zvyšovaní platov a čoskoro sa podmienky zlepšia.

Problém nášho zdravotníctva s nedostatkom sestier sa podľa šéfa lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského nabaľuje a vplýva aj na celkovú úmrtnosť u pacientov.

„Dokonca aj na všetkých bratislavských klinikách pociťujú nedostatok sestier, viaceré z nich fungujú len na 40 alebo 50 percent lôžok, ostatné lôžka majú zavreté. Pacientov máme neúrekom, ale nemôžeme sa postarať o všetkých, pretože nemáme dosť sestier alebo chýba skúsený personál,“ vyjadril sa pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Visolajský.

Dodal, že situácia je už taká kritická, že niektoré oddelenia môžu zostať na jeseň bez jedinej sestry. Lekárske odborové združenie v spolupráci so slovenskou komorou sestier spustilo aj kampaň s názvom Nekrič na sestru, napíš ministerstvu.

Práve na rezort zdravotníctva totiž smeruje kritika zdravotníckeho personálu. Ministerstvo však poukazuje na dáta a tvrdí, že rovnaký problém majú aj ostatné krajiny. Štatistiku poskytla Európska komisia (EK) na Slovensku.

„Počet lekárov sa na Slovensku síce približuje k priemeru Európskej únie, ale počet zdravotných sestier je pod jej priemerom,“ povedala Radiožurnálu hovorkyňa EK na Slovensku Ingrid Ludviková.

Na vyšších platoch sa podľa rezortu už pracuje

Podobne je na tom Grécko, Lotyšsko či Maďarsko. Slovenská komora sestier informovala, že tento rok už z nášho zdravotníctva odišlo takmer 1 300 sestier, čo je viac ako za celý minulý rok. Rezort však ubezpečil, že aktívne pracuje na zlepšení podmienok.

„Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti pripravuje napríklad legislatívne zmeny na rozšírenie kompetencií zdravotných sestier a rovnako tak na zmene ich platového ohodnotenia,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko