Na hlavný obsah

Nenápadný učiteľ, ktorý zachránil stovky detí pred deportáciou do koncentračných táborov

Aj taký bol rodák z Klenovca Karol Pajer.

Hrdina boja proti fašizmu, záchranca niekoľkých stoviek detí a vojnových sirôt pred deportáciou do koncentračných táborov. Reč je o Karolovi Pajerovi, rodákovi z Klenovca, ktorý sa zapojil do odboja vo Francúzsku. Padol ako partizán v boji s nemeckými jednotkami.

Karol Pajer, začínajúci učiteľ, mal len 20 rokov, keď jeho život navždy zmenil boj s krutým fašistickým režimom. Rozhodol sa, že emigruje. Spolu s priateľmi odišli do Juhoslávie, odkiaľ sa nalodili do Francúzska.

“Tam sa zapojil do odboja a spolu s českým profesorom Jozefom Fischerom založili stredisko pre deti, ktoré stratili vo vojne rodičov a zachránili ich vyše 600,” poznamenal riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po porážke Francúzska boli v okolí Marseille tisíce utečencov z celej Európy. Medzi nimi aj slovenské, české, belgické, poľské a židovské deti. Ich rodičov internovali alebo odvliekli do koncentračných táborov. Pajer spolu s Fischerom vytvorili z opusteného školského areálu neďaleko Nice Kresťanský domov detí.

Prezident Francúzskej republiky udelil in memoriam Karolovi Pajerovi francúzsky Vojnový kríž so striebornou hviezdou. Na jeho odvahu v boji proti fašizmu hrdo spomínajú aj v rodnej obci Klenovec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko