Na hlavný obsah

Nezvestného bieloruského aktivistu našli obeseného v parku

Vyšetrujú aj možnosť, že ho zavraždili.

Nezvestného bieloruského aktivistu Vitaliho Šyšova, ktorý pomáhal Bielorusom utekajúcim pred represiami z vlasti, našli obeseného v parku v Kyjeve. Oznámila to v utorok (3. 8.) podľa tlačovej agentúry Unian ukrajinská polícia. Úrady vyšetrujú aj možnosť, že ho zavraždili.

Šišov, ktorý bol šéfom mimovládnej organizácie Bieloruský dom na Ukrajine, zmizol v pondelok. Podľa organizácie si išiel pravdepodobne zabehať a už sa nevrátil.

Úrady preveria všetky verzie úmrtí vrátane pokusu zamaskovať vraždu ako samovraždu. Telo aktivistu našli blízko jeho bydliska.

Bieloruský dom na Ukrajine podľa svojich webových stránok pomáha utečeným Bielorusom hľadať ubytovanie, prácu a poskytuje im právne poradenstvo.

Ukrajina, rovnako ako Poľsko a Litva, poskytla útočisko mnohým Bielorusom, ktorí utiekli z vlasti pre represie režimu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, ktoré nasledovali po minuloročných prezidentských voľbách, poznamenala agentúra Reuters.

Podľa oficiálnych výsledkov vo voľbách opäť zvíťazil Lukašenko, ktorý tejto východoeurópskej krajine vládne tvrdou rukou od roku 1994. Podľa opozície, Európskej únie a niektorých ďalších krajín však boli výsledky hlasovania sfalšované v Lukašenkov prospech.

Po voľbách nasledovali hromadné protesty, proti ktorým tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. Desaťtisíce ľudí zatkli.

Pozrite si reportáž, ktorú pre RTVS pripravil Matúš Havlík:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet