Na hlavný obsah

Nikdy som nič nediktoval a ani sa nechystám, vyhlásil Lukašenko v deň výročia volieb

Účasť bieloruských služieb na smrti aktivistu Šyšova poprel.

Nikdy som nič nediktoval a ani sa nechystám, vyhlásil Lukašenko v deň výročia volieb
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa necíti byť diktátorom. Vyhlásil to počas pondelkovej (9. 8.) tlačovej konferencie v Minsku, v deň prvého výročia ostatných prezidentských volieb. Informovala o tom bieloruská štátna agentúra BelTA.

„Nikdy som nič nediktoval a ani sa nechystám. Mojou úlohou je zachovať bezpečnosť a integritu našej krajiny, prvého nezávislého štátu Bieloruska v jeho dlhej histórii,“ vyhlásil Lukašenko.

Lukašenko: Šyšov bol nikto

Počas pondelkového prejavu zároveň poprel, že by sa bezpečnostné služby jeho krajiny podieľali na smrti bieloruského aktivistu Vitaľa Šyšova, uviedla agentúra AFP.

„Pre nás bol (Šyšov) nikto,“ vyhlásil Lukašenko podľa AFP. Súčasne dodal, že tento incident „narušil vzťahy s Ukrajinou“.

„Politické vzťahy medzi Bieloruskom a Ukrajinou sú na najnižšom bode. Naše vzťahy by sme nemali mariť rôznymi falošnými príbehmi,“ povedal Lukašenko podľa bieloruskej štátnej tlačovej agentúry BelTA.

Vitaľa Šyšova našli 3. augusta obeseného v parku neďaleko jeho bydliska v Kyjeve. Viedol mimovládnu neziskovú organizáciu Bieloruský dom na Ukrajine, ktorá občanom Bieloruska pomáha s hľadaním bývania, vybavovaním dokladov a zamestnaním.

Ukrajinská polícia vyšetruje, či si aktivista vzal život sám, alebo bol zavraždený tak, aby to vyzeralo ako samovražda.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že osobne dohliada na vyšetrovanie prípadu. Podľa Lukašenka sa líder Ukrajiny snaží zapáčiť západným krajinám. „(Zelenskyj) nadbieha Západu,“ zhodnotil bieloruský prezident podľa agentúry BelTA.

Sankcie môžu mať opačný účinok, odkázal Západu

Lukašenko tiež v prejave „poradil“ západným krajinám, aby prestali so sankciami, pretože pre nich môžu mať opačný účinok. Pritom prakticky potvrdil, že ako odvetné opatrenie v reakcii na ne Minsk posiela nelegálnych migrantov do susedných krajín.

„Nie je potrebné používať sankčné ‚sekery a vidly‘. O to viac, že môžu mať opačný účinok. To aj dnes ukazuje reálna situácia, to, o čom sa hovorí – udalosti na bielorusko-poľských, bielorusko-ukrajinských, bielorusko-litovských a lotyšských hraniciach,“ povedal Lukašenko podľa agentúry TASS pri stretnutí s novinármi a zástupcami verejnosti v Minsku.

Akciu usporiadal v deň výročia sporných prezidentských volieb, ktoré podľa bieloruských úradov vyhral, ale ktoré súčasne spochybňuje opozícia a Západ.

Nelegálna migrácia? Reagujeme, ako vieme

Lukašenko odmietol, že by Bielorusko niekoho vydieralo nelegálnou migráciou. Jedným dychom ale vyhlásil, že reaguje na kroky Západu „v rámci svojich možností“.

„Nelegálna migrácia. Nie, nikoho nevydierame. Nikoho neohrozujeme. Jednoducho ste nás dostali do situácie, na ktorú sme nútení reagovať. A my reagujeme. Ako môžeme a ako vieme,“ povedal.

Brusel viní Minsk, že úmyselne využíva blízkovýchodných migrantov ako „zbraň“ v odvete za sankcie.EÚ. Tento Rok v Litve zadržali už viac ako 4 000 migrantov, z čoho takmer 2 800 bolo z Iraku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet