Na hlavný obsah

Nový covidový automat má zvýhodniť zaočkovaných

Návrh musí najprv schváliť vláda.

Nový covidový automat má zvýhodniť zaočkovaných
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: SITA/AP

Majiteľ prevádzky rozhodne, či sa dostanete do reštaurácie, alebo do kina v čase zhoršenej epidemickej situácie. Poznáme detaily nového covidového automatu, ktorý navrhuje konzílium odborníkov.

Nový návrh covidového automatu počíta len s piatimi stupňami ohrozenia. Pri náraste počtu infikovaných si okresy s vysokou zaočkovanosťou budú môcť výrazne polepšiť.

Epidemiológovia určili, že ak bude kompletne zaočkovaných viac ako 65 percent ľudí nad 50 rokov, okres sa posunie o 1 stupeň. Ak bude očkovaných viac ako 76 percent obyvateľov v tejto vekovej skupine, môže sa posunúť o dva stupne.

„Už nemá zmysel sledovať hospitalizácie. Kým by sa to prejavilo na počte hospitalizovaných, už by sme mohli mať násobne väčšiu vlnu pred nami. Približne 90 percent všetkých hospitalizovaných bolo práve v skupine 50 rokov a viac,“ vysvetľuje analytik Martin Smatana.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je u nich najviac ťažkých priebehov, hospitalizácií, trvalých následkov aj úmrtí,“ zdôraznila epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Ak reštaurácia uprednostní očkovaných, aj v druhom stupni ohrozenia bude môcť prevádzkovať exteriérovú terasu bez obmedzenia a v interiéri dodržiavať dvojmetrové rozostupy. Podnik, ktorý nebude vyžadovať ani očkovanie, ani test bude môcť vydávať stravu len cez okienko.

„Navrhujeme, aby rozhodoval prevádzkovateľ alebo usporiadateľ a mohol si vybrať, koľko ľudí chce mať v prevádzke alebo na podujatí,“ dodáva Krištúfková.

Nový covidový automat nastavuje pravidlá tak, aby motivoval ľudí dať sa zaočkovať. Apeluje na kolektívnu zodpovednosť. Ak sa tento cieľ vysvetlí správne, podľa analytika by mohol zafungovať.

Navrhovanú zmenu covidového automatu ešte musí odobriť vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko