Na hlavný obsah

Občerstvenie, textil, obuv. Tržnica pred vstupom do žilinskej nemocnice je minulosťou

Predajcovia sa museli zo svojich stánkov vysťahovať.

Občerstvenie, textil, obuv. Tržnica pred vstupom do žilinskej nemocnice je minulosťou
Stánky „zdobili“ vstup do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline dlhé roky. Foto: Branislav Koscelník, RTVS

Nevzhľadné stánky, improvizované stoly a neupravený areál priamo vo vstupe nerobil nemocnici dobré meno. Vedenie zdravotníckeho zariadenia nemalo vplyv na podobu areálu od roku 2006, keď parcelu dostala do podnájmu súkromná spoločnosť.

Nevkusná tržnica pred žilinskou fakultnou nemocnicou je už minulosťou. Predajcovia občerstvenia, ale i spotrebného tovaru sa museli zo stánkov vysťahovať po tom, ako na konci júla vypršala nájomná zmluva medzi nemocnicou a prenajímateľom areálu pred budovou polikliniky.

Pacienti, ale aj zamestnanci nemocnice si však zvykli na tomto frekventovanom mieste nakupovať.

„Bol tam veľmi dobrý textil a tiež pyžamá, keď potreboval niekto do nemocnice, alebo aj prezuvky,“ uviedla miestna obyvateľka pre Rádio Regina Stred.

Aj medzi opýtanými ale panoval názor, že tržnicový areál pred vstup do nemocnice nepatrí.

„Nie, nepatrí. Taký areál by tu bolo dobré mať, ale niekde stranou,“ uviedla jedna z opýtaných. „Je to veľmi negustiózne, tie stánky tu nevyzerajú dobre. Keď idete hocikde do zahraničia, nemôže sa vám stať, aby ste toto videli. Keď manžel ochorel, boli sme v nemocnici v malinkom meste v Rakúsku, a to bola radosť,“ dodala ďalšia pani.

Predajca by sa rád na miesto vrátil

Hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková potvrdila, že pre nemocnicu bola nevýhodná zmluva, ktorú zdedili, kostlivcom v skrini. Pred 15 rokmi prenajalo vtedajšie vedenie časť areálu spoločnosti, ktorá dávala ďalej do podnájmu stánky predajcom.

„Naším cieľom nebolo odtiaľ stánkarov vyhnať, išlo naozaj o nájomný vzťah a zmluvu, nie o samotných predajcov, nejakým spôsobom ich zlikvidovať alebo podobne,“ uviedla s tým, že pre ľudí sa zóna stala známou ako „Miletička v Žiline“.

„Bol to prvý vstup do nemocnice, ktorý už vyvolával negatívny pocit,“ dodala.

Všetci predajcovia už stánky opustili. Niektorí zmenili adresu, iní skončili na úrade práce.

Predajňa obuvi je jedinou prevádzkou, ktorá sa presťahovala na dosah pacientov a svoj stánok si rozložila mimo areálu nemocnice, asi sto metrov od pôvodného miesta. Majiteľ obuvi by ale bol najradšej, keby sa mohol na svoje pôvodné miesto ešte vrátiť.

„Bola to taká prospešná činnosť pre ľudí,“ myslí si. Zákazníci tam podľa neho našli veci, ktoré bežný človek potrebuje.

Rozhodne anketa?

Záteková tvrdí, že vedenie nemocnice počúva názory verejnosti a chce ponechať možnosť nakúpiť si tovar. Podobu areálu však chce mať pod kontrolou.

„Vytvorili sme anketu pre ľudí, nielen zamestnancov nemocnice, ale aj pacientov a návštevníkov, aby nám dali vedieť, čo by si priali, aby na tom mieste bolo,“ priblížila.

Dodala, že o architektonickú časť by sa následne postarali profesionáli. Zároveň zdôraznila, že nemocnici záleží na potrebách ľudí a ich predstave o budúcnosti priestoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny