Na hlavný obsah

Obľúbená sova, vyhľadávaná turistami z celého sveta, zahynula pri zrážke s autom

Ľudia jej na sociálnych sieťach vzdávali hold.

Obľúbená sova, vyhľadávaná turistami z celého sveta, zahynula pri zrážke s autom
Barry, sova pásikavá, obľúbený obyvateľ newyorského Central Parku. Foto: Manhattan Bird Alert, Twitter

Sova, ktorá bola akousi celebritou newyorského Central Parku, neprežila zrážku s údržbárskym vozidlom. Informoval o tom spravodajský web BBC.

Central Park ležiaci v srdci tohto východoamerického veľkomesta sa považuje za jedno z najlepších miest na svete pre pozorovanie vtákov, keďže tam žije asi 220 rôznych druhov operencov.

Sova pásikavá menom Barry do parku najmä vlani za pandémie prilákala mnohých amatérskych ornitológov, ktorí si chceli raritný exemplár vyfotiť. Osudnou sa mu však stala zrážka s pick-upom údržbárov, keď v piatok (6. 8.) pri hľadaní potravy lietal nízko nad zemou, uviedla správa parku.

Množstvo ľudí z celého sveta na sociálnych sieťach vyjadrilo ľútosť nad Barryho tragickým koncom a zdieľalo svoje spomienky a fotografie obľúbeného maskota parku. Twitterová stránka venovaná vtákom Central Parku uviedla, že Barry tam bude veľmi chýbať.

„S hlbokým zármutkom oznamujeme, že sova pásikavá, ktorá bola milovaným obyvateľom Central Parku, dnes skoro ráno uhynula,“ uviedla na twitteri nezisková organizácia Central Park Conservancy, ktorá sa o rozľahlý park stará.

„Prítomnosť Barryho v Central Parku priniesla toľko radosti a pripomenula nám všetkým, že Central Park je životne dôležitým zeleným priestorom pre všetkých Newyorčanov vrátane voľne žijúcich živočíchov, pre ktoré je domovom,“ dodala.

Svoju stránku na twitteri mal aj samotný Barry. Mnohí používatelia tam vyjadrili smútok z jeho skonu. Viacero ďalších sa domáhalo vysvetlenia, prečo v parku jazdia údržbárske vozidlá v čase, keď nočné tvory lovia.

Správcovia parku uviedli, že údržbári dodržali všetky pravidlá, mali rozsvietené svetlá a vozidlo išlo rýchlosťou 24 kilometrov za hodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet