Na hlavný obsah

Ochranári sú proti ťažbe dreva v Tatrách, lesníci hovoria o jej nutnosti

Okresný úrad o námietkach stále nerozhodol.

Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) by mali ťažiť už len tie stromy, ktoré pováľa vietor. Plánovanú ťažbu dreva im chcú ochranári zakázať, ktorá podľa nich do národného parku nepatrí. Lesníci zasa tvrdia, že bez nej budú lesy v horšom stave. Úrady o námietkach ochranárov rozhodujú už 9 mesiacov.

Program starostlivosti o lesy v TANAP-e ráta s vyrúbaním viac ako 100 000 kubických metrov dreva do roku 2026. Ťažiť by sa malo aj v lokalitách s najprísnejším stupňom ochrany prírody.

,,Vieme akceptovať spracovanie náhodných ťažieb, ale aby sa úmyselne rúbali živé a zdravé stromy v národnom parku si myslím, že to nectí ani ten národný park,“ uviedol riaditeľ správy TANAP-u Pavol Majko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa lesníkov sú však potrebné aj plánované ťažby. ,,V strednodobom a dlhodobom horizonte sa môžu zmeniť kvalitatívne parametre lesných ekosystémov, môže sa zhoršiť ich zdravotný stav a urýchliť ich rozpad,“ vysvetlil riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka.

S plánovanými ťažbami ochranári pôvodne súhlasili pred piatimi rokmi pri schvaľovaní programu starostlivosti o lesy. Vlani v decembri názor zmenili.

,,Novelou zákona o ochrane prírody máme možnosť aktívne limitovať a vstupovať do konaní týkajúcich sa aj obnovných ťažieb. A my sme si vlastne to právo uplatnili,“ dodal Majko.

Od decembra však o námietkach Správy TANAP-u okresný úrad nerozhodol. Jediný zodpovedný úradník je dlhodobo práceneschopný. Kým s tak nestane, tak až do roku 2026 platí program starostlivosti o lesy, ktorý plánované ťažby povoľuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny