Na hlavný obsah

Očkovaciu lotériu spustia aj v palestínskom pásme Gazy

Každý nad 55 rokov, kto sa zaregistruje, môže vyhrať až 10 000 šekelov.

Očkovaciu lotériu spustia aj v palestínskom pásme Gazy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady v pásme Gazy, ktoré je pod kontrolou palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, spustia v stredu (25. 8.) očkovaciu lotériu. Každý nad 55 rokov, kto sa zaregistruje, môže vyhrať až 10 000 šekelov, teda v prepočte zhruba 2 600 eur. V pondelok (23. 8.) o tom informovala agentúra AFP.

Miestne ministerstvo zdravotníctva spresnilo, že chce týmto spôsobom motivovať najmä starších ľudí, aby sa dali zaočkovať. Každý deň sa bude žrebovať desať výhercov, ktorí získajú okamžitú výhru vo výške v prepočte zhruba 170 eur. Mená troch výhercov hlavnej výhry (2 600 eur) oznámia zhruba o mesiac.

V pásme Gazy žijú asi dva milióny ľudí. Zdravotníci tam v uplynulých dňoch zaznamenali nárast počtu infekcií spôsobených nákazlivejším variantom delta. Doteraz sa v približne dvojmiliónovom pásme Gazy dalo zaočkovať 135 000 ľudí. Miestne úrady majú celkovo k dispozícii 336 000 dávok očkovacej látky, ale obyvatelia zatiaľ s vakcináciou otáľajú.

Hamas už medzičasom nariadil povinné očkovanie pre všetkých „štátnych zamestnancov“. Podobné opatrenie bolo prijaté aj na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu, ktorý spravuje palestínska samospráva prezidenta Mahmúda Abbása.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet