Na hlavný obsah

Od 23. augusta bude Slovinsko kontrolovať test alebo potvrdenie o očkovaní aj pri tranzite

Krajina zavádza aj častejšie testovanie niektorých zamestnancov.

Od 23. augusta bude Slovinsko kontrolovať test alebo potvrdenie o očkovaní aj pri tranzite
Rakúske hranice so Slovinskom na hraničnom priechode Spielfeld južne od Grazu. Foto: TASR/AP

Slovinsko pre narastajúci počet prípadov koronavírusu v súvislosti so šírením variantu delta sprísňuje protipandemické opatrenia.

Od pondelka 23. augusta sa budú musieť cestujúci preukázať testom alebo potvrdením o očkovaní aj vtedy, ak krajinou len prechádzajú.

Aktuálne majú takúto povinnosť len turisti, ktorí sa v Slovinsku zdržia viac ako 12 hodín, píše agentúra DPA.

Dôvodom obmedzení sú obavy zo „zhoršenia epidemiologickej situácie“, uviedla v sobotu (14. 8.) podľa agentúry STA vláda v Ľubľane.

Slovinsko zavádza i častejšie testovanie na covid pre spolupracovníkov určitých odvetví, ktorí nie sú zaočkovaní – každých 48 hodín antigénovým testom alebo každých 72 hodín PCR testom.

Výnimky pre pendlerov i deti

Momentálne platí pravidlo každotýždňového testovania. Tieto opatrenia sa vzťahujú okrem iného na zamestnancov gastronómie, hotelierstva, taxikárov či zdravotníkov a ošetrovateľov.

Výnimky má transport tovarov, ako aj deti do 15 rokov, pendleri či majitelia poľnohospodárskych či lesníckych pozemkov v pohraničnej oblasti, uvádza agentúra APA.

Štrnásťdňová incidencia nákazy sa v krajine momentálne pohybuje podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb na úrovni 76 infikovaných na 100 000 obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet