Na hlavný obsah

Od kontroverzných volieb v Bielorusku uplynul rok poznačený protestmi či útekmi

Bieloruský prezident Lukašenko akúkoľvek kritiku odmieta.

Od kontroverzných volieb v Bielorusku uplynul rok poznačený protestmi či útekmi
Protestujúci s historickou národnou vlajkou Bieloruska počas pochodu proti výsledkom zmanipulovaných volieb v uliciach Minsku. Foto: SITA/AP

Od kontroverzných prezidentských volieb v Bielorusku uplynul presne rok. Víťazstvo Alexandra Lukašenka vyvolalo vlnu protestov. Vo väzení skončili tisícky ľudí a viacerí utiekli do exilu.

V Poľsku a na Ukrajine aj nedeľu (8. 8.) protestovali stovky ľudí proti represiám. Výsledky minuloročných volieb západ neuznal. Alexander Lukašenko však tvrdí, že voľby boli demokratické a za sankcie hrozí odplatou v podobe nelegálnych migrantov.

„Vieme, že za posledný rok to boli desiatky tisíc ľudí, ktorí si prešli tými najhoršími väzeniami. Toto je dnes Bielorusko. Lukašenko je dnes vnímaný ako medzinárodný terorista, ktorý unáša medzinárodné lietadlá. Je to človek, ktorý sa nebráni nasadzovať tajné služby na odstránenie svojich politických oponentov, ale je to aj človek, ktorý sa nebráni cez prostredníkov vykonávať nátlak na svojich vlastných športovcov na medzinárodných olympijských hrách,“ zhrnul Pavel Havlíček, analytik Asociácie pre medzinárodné otázky.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Alexandr Lukašenko kritiku odmieta. Ohradil sa aj voči tvrdeniu, že by sa jeho bezpečnostné služby podieľali na smrti bieloruského disidenta Vitaliho Šyšova. Viacerí Bielorusi medzitým utekajú do zahraničia.

V exile už takmer rok žije aj líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Spoločnosť by sa podľa neúspešnej prezidentskej kandidátky mala aj naďalej mobilizovať, no nie prostredníctvom protestov. Ako sama tvrdí, bezpečnosť ľudí je na prvom mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet