Na hlavný obsah

Od piatka funguje registrácia účastníkov na podujatia s pápežom

Dostanú sa na ne len plne zaočkovaní.

Od piatka funguje registrácia účastníkov na podujatia s pápežom
Na ilustračnej snímke pápež František. Foto: SITA/AP

Registrácia účastníkov na hromadných podujatiach v rámci návštevy pápeža Františka na Slovensku, ktorá bude od 12. do 15. septembra, sa spustila v piatok (13. 8.), informoval o tom predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. Verejnosť sa môže registrovať prostredníctvom formulára na webovej stránke www.navstevapapeza.sk.  „Aktuálne okolnosti si vyžadujú registráciu,“ dodal arcibiskup.

Uskutočnia sa 14. septembra v Prešove, v Košiciach na sídlisku Luník IX a na štadióne Lokomotívy a 15. septembra v Šaštíne. Ak sa chce návštevník zúčastniť na viacerých podujatiach, musí sa registrovať na každé zvlášť.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Klára Grausová:

Organizátori na ne vpustia len plne zaočkovaných ľudí, ktorí sa preukážu lístkom s jedinečným QR kódom. Ten získajú registráciou, pri ktorej Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na základe rodného čísla záujemcu overí, či je návštevník plne zaočkovaný. V prípade, že ho tak NCZI eviduje, na mailovú adresu dostane najneskôr do 48 hodín lístok s QR kódom potrebným pre vstup na podujatie, vysvetlil Štefan Dobák z technickej sekcie prípravného tímu.

Maximálny počet návštevníkov nie je stanovený

„Chceme umožniť účasť čo najväčšiemu množstvu ľudí a zároveň dbať o ich bezpečnosť,“ povedal hovorca KBS Martin Kramara. Najpočetnejšiu účasť veriacich KBS očakáva v stredu 15. septembra na svätej omši v Národnej svätyni v Šaštíne, kam by malo prísť až 350 000 ľudí. V Prešove sa očakáva účasť 50 000 veriacich, na košickom Luníku 15 000 a futbalovom štadióne okolo 30 000. Maximálny počet účastníkov na podujatiach s pápežom však nie je stanovený.

Deti do 12 rokov len s plne zaočkovanými rodičmi

Pre rodiny s deťmi do 12 rokov na všetkých miestach vyhradia špeciálne sektory, ich rodičia však musia byť plne zaočkovaní. Deti nad 12 rokov bez splnenia podmienky o plnej vakcinácii sa na podujatia nedostanú. Organizátori mysleli aj na ľudí s telesným postihnutím, ktorým budú počas podujatí pomáhať dobrovoľníci.

Zúčastniť sa  na pápežských udalostiach môžu aj cudzinci. Zaočkovanosť potvrdia prostredníctvom covid pasu.

Stále potrebujú dobrovoľníkov

„Budeme potrebovať asi 3 000 dobrovoľníkov, aby to všetko dobre dopadlo. Do Šaštína ich máme vyše 600, potrebujeme však ďalších 600,“ vysvetlil Kramara a dodal, že dobrovoľníkov potrebujú aj v ostatných mestách. V Prešove ich evidujú 300, hľadajú ešte 700 a v Košiciach chýbajú dve stovky. Dobrovoľníci sa môžu rovnako registrovať na stránke www.navstevapapeza.sk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko