Na hlavný obsah

Od roku 2025 by sa na Slovensku malo zálohovať 90 % nápojových obalov

Vláda schválila dve novely z dielne envirorezortu.

Od roku 2025 by sa na Slovensku malo zálohovať 90 % nápojových obalov
Pracovníci triedia PET fľaše pri lise triedeného odpadu. Foto: TASR

Od roku 2025 by sa malo na Slovensku zálohovať najmenej 90 % plastových a kovových jednorazových obalov od nápojov. Stanovuje to novela zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorú vláda schválila na stredajšom (25. 8.) rokovaní.

„Vo vládnom kabinete dnes prešli dva návrhy noviel zákonov, ktoré pomôžu zlepšiť kvalitu životného prostredia predovšetkým znižovaním tvorby plastového odpadu. Ide o novelu zákona o odpadoch a novelu zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje,“ uviedol ministerstvo životného prostredia na sociálnej sieti.

Poslanci budú o schválených novelách následne rozhodovať na septembrovej schôdzi.

Zálohovanie nápojových obalov sa má spustiť 1. januára 2022. Ministerstvo životného prostredia chce, aby sa do konca roka 2022 zálohovalo najmenej 60 % plastových aj kovových obalov. Do konca roka 2023 by to malo byť 80 %, do konca roka 2024 by sa malo vrátiť 85 % fliaš a plechoviek.

Ministerstvo priblížilo, že novela o zálohovaní obalov sa dotkne aj organizátorov verejných podujatí, ktorí budú musieť poskytovať vhodné alternatívy. Podľa ministra životného prostredia Ján Budaja opatrenia majú motivovať spotrebiteľov k využívaniu výrobkov, ktoré sú opakovane použiteľné.

„Najlepší odpad je ten, ktorý vôbec nevznikne. Dvojnásobne to platí pri plastoch, ktoré sú obrovskou záťažou pre prírodu. Ak sme už takýto odpad vytvorili, dôležité je pripomínať si skutočnú hodnotu odpadov a ich opakovanú využiteľnosť,“ zdôraznil minister Budaj.

Na plastových výrobkoch pribudnú informácie

Envirorezort vysvetlil, že novela zákona o odpadoch transponuje smernicu Európskej únie o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie.

Zavádza zároveň prehľadnejšie označovanie výrobkov a informovanie spotrebiteľa o najvhodnejších spôsoboch nakladania s výrobkom, keď sa stane odpadom.

„Na výrobkoch pribudnú informácie o prítomnosti plastov a ich negatívnych vplyvoch na životné prostredie,“ priblížilo ministerstvo.

Ako tiež informovalo, zodpovednosť za odpad sa rozšíri aj na výrobcov tabakových výrobkov, ktorí sa budú podieľať na nákladoch spojených s vyčistením prostredia znečisteného odpadom z tabakových výrobkov (tabakových filtrov), ktoré neskončili v smetnej nádobe.

„Novela zákona tiež ustanovuje povinnosť zabezpečiť určitý podiel recyklovaných plastov v nápojových fľašiach pri ich výrobe,“ dodalo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika