Na hlavný obsah

Odborári tvrdia, že zvýšenie minimálnej mzdy stále nestačí na dôstojný život

Chceli by, aby sa priblížila k hodnote 1 000 eur.

Ani dohodnutá budúcoročná hrubá minimálna mzda 646 eur nezabezpečí najmenej zarábajúcim ľuďom dôstojný život. Tvrdia to odborári z Odborového zväzu KOVO. Upozorňujú na to, že Slovensko v tomto smere nedodržiava záväzky vyplývajúce z Európskej sociálnej charty.

Podľa štatistík s platom do 650 eur mesačne pracuje na Slovensku viac než 300 000 zamestnancov. Odborári pripomínajú, že odmena za prácu má zabezpečiť zamestnancovi a jeho rodine dôstojnú životnú úroveň.

„Preto si myslíme, že tento záväzok, ktorý vyplýva z Európskej sociálnej charty, ale aj z Ústavy SR, (to) zanedbáva a minimálna mzda ani doteraz nikdy nebola na takej úrovni, aby zabezpečila dôstojnú životnú úroveň,“ povedal člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.

Budúcoročná minimálna mzda bude v čistom 527 eur. Podľa odborárov táto suma ani zďaleka nepokrýva každodenné náklady, najmä mladých rodín.

Odborári vyzývajú vládu na dialóg o tom, či by sa minimálna mzdová úroveň nemala približovať k hranici 1 000 eur, podobne ako vo vyspelých európskych krajinách. U nás sa zatiaľ na tripartite diskutuje len o minimálnych nárastoch. Teraz to bude o 23 eur.

Z európskych krajín má v súčasnosti najvyššiu minimálnu mzdu Luxembursko, a to vyše 2 200 eur. Spojené kráľovstvo a Írsko vyše 1 700 eur. Španielsko a Slovinsko majú vyše 1 100 eur, kým Slovensko má v súčasnosti 623 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika