Na hlavný obsah

Odtlačky prstov na občianskom preukaze? Po novom by mohli byť povinné

O preukaz tak bude možné žiadať len osobne.

Odtlačky prstov na občianskom preukaze? Po novom by mohli byť povinné
Na archívnej snímke z roku 2008 predstavenie v tom čase nových európskych občianskych preukazov. Foto: TASR

Občianske preukazy by mohli po novom povinne obsahovať aj odtlačky prstov. Vyplýva to z predbežnej informácie k novele zákona o občianskych preukazoch, ktorú pripravuje ministerstvo vnútra.

„Pripravovanou novelou zákona bude občan povinný podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov a uvedené bude mať aj vplyv na doterajšiu možnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu prostredníctvom portálu MV SR,“ spresnil rezort. Povinnosť nasnímať svoj odtlačok prstu budú mať podľa tejto novely všetci občania SR starší ako 12 rokov.

V tejto súvislosti nebude možné požiadať o vydanie občianskeho preukazu prostredníctvom portálu rezortu vnútra bez osobnej prítomnosti.

Pripravovaný právny predpis reaguje na nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ z roku 2019. „Z uvedeného nariadenia pre členské štáty EÚ vyplýva povinnosť obsahu čipu s dvojitým rozhraním v občianskom preukaze, a tým aj splnenie iných požiadaviek na technickú úpravu občianskeho preukazu,“ doplnili.

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy tejto novely formou zasielania podnetov či návrhov. Predbežnú informáciu, ktorú rezort vnútra zverejnil na stránke Slov-lex.sk, môžu občania pripomienkovať od pondelka (9. 8.) do 17. 8. Do medzirezortného pripomienkového konania by sa novela mala dostať v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko