Na hlavný obsah

Okolité štáty platy zdravotníkom zvyšujú, slovenské ministerstvo o nich rokuje

V roku 2021 prišlo Slovensko už o viac ako 1 000 sestier.

Okolité štáty platy zdravotníkom zvyšujú, slovenské ministerstvo o nich rokuje
Na snímke zdravotné sestry pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier 12. mája 2021. Foto: TASR

Pandémia sa v okolitých krajinách podpísala aj na zvyšovaní platov lekárov a zdravotníckeho personálu. Na Slovensku k tomu však zatiaľ nedošlo. A to aj napriek tomu, že to vláda sľubuje vo svojom programovom vyhlásení.

Kritizuje to aj opozícia a poukazuje na to, že napríklad Maďarsko, Poľsko alebo Česko sú tak pre našich zdravotníckych pracovníkov ešte viac atraktívnejšie. Ministerstvo zdravotníctva už so zástupcami lekárov a zdravotných sestier rokovalo a momentálne intenzívne pracuje na tom, aby zvyšovanie platov zohľadnil pripravovaný štátny rozpočet na rok 2022.

Zvyšovanie platov sestier ako programová priorita

Ešte za bývalej vládnej garnitúry v roku 2018 exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), vtedy poslanec národnej rady, v rozprave kritizoval nízky prítok financií do zdravotníctva. A práve zvyšovanie platov zdravotných sestier si po  voľbách dala vláda Igora Matoviča do svojho programového vyhlásenia.

Sľubuje to aj kabinet Eduarda Hegera.  Navyšovanie platov na 110% priemernej mzdy naplánovali na štvrtý kvartál roku 2020. To sa však pre pandémiu koronavírusu neudialo a aj tohtoročný rozpočet zohľadňuje len štandardnú valorizáciu miezd. Okolité krajiny sú tak stále pre našich lekárov aj zdravotné sestry väčším lákadlom. Tie im pre pandémiu totiž platy už zvýšili.

Upozornil na to aj nezaradený poslanec a člen zdravotníckeho parlamentného výboru Richard Raši (Hlas-SD). „Kdekoľvek si na akýchkoľvek pracovných portáloch nájdete ponuky do rozličných nemocníc alebo súkromných kliník v celej Európe, naozaj sú to platy, ktoré sú výrazne vyššie ako u nás,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Od začiatku roka odišlo viac ako tisíc sestier

Riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Lukáš Kober hovorí, že odliv sestier zaznamenali už aj tento rok. „Od 1. 1. 2021 nám odišlo 1 254 sestier zo systému a vstúpilo do systému iba 172.“

Podľa komory je problémom aj to, že systém nerozlišuje medzi sestrou absolventkou a sestrou s rokmi praxe. Rovnako to vníma aj lekárske odborové združenie, ktoré už rokovalo s rezortom zdravotníctva a žiadalo, aby zohľadnili odpracované roky a ďalšie vzdelávanie lekárov. „Myslím si, že nájdeme zhodu a potom to bude otázka na možnosti rozpočtu a navyšovania platov,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO).

Rezort uistil, že momentálne o navyšovaní platov zdravotníkov v súvislosti s rozpočtom na budúci rok intenzívne rokuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko