Na hlavný obsah

Opakovanie ročníka zatiaľ štát nezakáže, prípady ohrozených žiakov chce riešiť individuálne

Počty prepadnutých klesajú.

Opakovanie ročníka zatiaľ štát nezakáže, prípady ohrozených žiakov chce riešiť individuálne
Na ilustračnej snímke žiaci počas vyučovania. Foto: TASR

Ministerstvo školstva zatiaľ úplne nezakáže opakovanie ročníka v prípade, že žiaci prepadnú. Rezort má v pláne individuálne zachytávať žiakov, ktorí môžu prepadnúť a nastaviť podporné mechanizmy, aby im pomohol. Oznámil to v piatok (27. 8.) minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Individuálne zachytávanie takýchto prípadov má nastať počas najbližších troch školských rokov. V tomto období bude rezort zbierať presné dáta. Následne rozhodne o tom, či zakáže opakovanie ročníka. „Ešte toto volebné obdobie urobíme rozhodnutie – na základe faktov, informácií a čísel,“ spresnil minister.

Podľa neho tiež vyčlenia 29 miliónov eur na odstránenie dvojzmenných prevádzok, ktoré, ako tvrdí, prispievajú k prepadávaniu. Týmito prevádzkami sú zasiahnuté najmä školy v osadách Jarovnice, Lomnička a Bystrany (v každej cca 300 žiakov).

Ministerstvo má v pláne zaviesť tzv. index školskej úspešnosti, v rámci ktorého bude pozorovať u žiakov, ktorým hrozí prepadnutie, viacero faktorov – počet vymeškaných hodín, prostredie, v ktorom sa nachádzajú, zhoršovanie výsledkov či šanca zapájať sa online do dištančného vyučovania. Po identifikácii žiaka zistia školy cez rozhovor dôvody a na základe toho určia podporné opatrenia, ako mu pomôcť. 

Štátna tajomníčka rezortu Svetlana Síthová uviedla, že štát nemá k dispozícii dáta o tom, kto sú žiaci, ktorí prepadávajú a prečo. Pri žiakoch ohrozených prepadnutím odporučí školám zaradiť ich automaticky do projektu doučovania. Ak na to školy nebudú mať kapacity, budú môcť požiadať o ich navýšenie.

Gröhling poukázal na to, že trend prepadávania žiakov postupne klesá. Kým v roku 2016 prepadlo viac ako 11 000 žiakov, v roku 2019 zhruba 10 500 a počas minulého roka to bolo len niečo vyše 3 000 školákov. Údaje o školskom roku 2020/2021 zatiaľ podľa neho nie sú známe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko