Na hlavný obsah

Oplatí sa očkovacia lotéria? Náklady prepočítal Útvar hodnoty za peniaze

Latka, ktorú treba prekročiť, je pomerne nízko.

Pripravovaná očkovacia lotéria bude stáť 26 miliónov eur. Na jej návratnosť sa pozreli analytici Útvaru hodnoty za peniaze na ministerstve financií. Aby sa ju oplatilo organizovať, musí na očkovanie namotivovať najmenej 6 000 ľudí.

Útvar hodnoty za peniaze sa cez čísla pozrel aj na ďalšiu novinku z dielne rezortu financií, a to sprostredkovateľský bonus. Aby prínosy prevýšili náklady vo výške odhadom 24 miliónov, zaočkovať sa musí nechať takmer 24 000 ľudí.

Očkovaciu lotériu dosiaľ vyskúšali v štvorici amerických štátov a nedávno ju spustili aj v susednom Poľsku. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nápad presadil aj na Slovensku. Navzdory tomu, že ani v jednom z menovaných štátov sa pozitívny efekt dosiaľ jednoznačne nepreukázal.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Latka, pri ktorej prínos lotérie predstihne miliónové náklady, leží pomerne nízko. „Šesťtisíc je dostatočný počet, aby sme dosiahli hodnotu za peniaze, takto to povedzme,“ skonštatoval riaditeľ útvaru Štefan Kišš.

Aby sa dostali k výslednému číslu 6 000, náklady na lotériu vydelili analytici sumou 4 385 eur. Tá predstavuje priemernú finančnú záťaž, ktorú infikovaní covidom pre štát predstavujú. So sumou o polovicu nižšou pracoval pri vlastných výpočtoch analytik centrálnej banky Martin Šuster. Aj jemu z nich vychádza, že lotéria je krok správnym smerom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko